Прокуратурата проверява 25 контейнера с боклук на пристанище Варна Запад

https://www.24chasa.bg/region/article/8083325 www.24chasa.bg
И.д. районен прокурор на Варна Владислава Панайотова (вляво), наблюдаващият прокурор Невена Илиева и директорът на варненската полиция Даниел Пашов.

Варненската районна прокуратура образува проверка във връзка с 25 контейнера с боклук, които стоят непотърсени 90 дни на пристанище Варна Запад.

"Стоката е дошла по море от Салерно, изпращач е италианската фирма "Дентиче Пантелоне" със седалище Авелино, а получател е била столична фирма "Блацион", която е с предмет на дейност съхнанение, преработка и търговия с битови отпадъци.

Проверява се дали тя има лиценз и дали той се отнася за този тип отпадъци. Управител на фирмата е македонският гражданин Блаже Игнатовски, има още двама италиански съдружници и фирма Юпитер секюрити-София според търговския регистър.

Срокът от 90 дни е изтекъл, без получателят да даде направление за доставка, затова от митницата подали сигнал в прокуратурата." Това обясни наблюдаващият прокурор Невена Илиева. Тя допълни, че контейнерите са пристигнали във Варна на 9-и октомври миналата година. По случая е образувано досъдебно производство, защото в такива случаи се носи наказателна отговорност.

Изпълняващият длъжността районен прокурор Владислава Панайотова допълни, че сигнал за боклука е получен на 16-и януари. След което в разследването се включили екипи на ДАНС, полиция и РИОСВ.

След първата проверка е образувано досъдебно производство.
"При проведените два дни следствени действия се установи, че отпадъците се различават от декларираните пред митницата. Трябвало е да бъдат пластмаса и каучук, но вътре в балите са открити и други като текстил, дърво и стъкло.

Не са във вида, изискван по закон - вакуумирани като отпадък за пренос през границата на страната. Дадох указания на разследващите и на РИОСВ за извършване на цялостна проверка и за изискване на цялата документация по вноса, съхранението и предназначението на този товар. Огледите продължават. След него ще решим какво следва. Ако има нарушения е възможно партидата да бъде върната на подателя", допълни наблюдаващият прокурор.

По данни на разследващите в момента се установяват получателите, те още не са разпитани. Предстои да се установи какъв е предметът на вноса на този товар, вида и характера на товара ще се установи с експертиза след пълен оглед.

Директорът на варненската полиция Даниел Пашов обясни, е досега фирмата получател не е разследвана и тепърва предстои да бъде установено къде се намират съдружниците на македонския гражданин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача