Прокуратурата проверява 25 контейнера с боклук на пристанище Варна Запад

https://www.24chasa.bg/region/article/8083325 www.24chasa.bg
И.д. районен прокурор на Варна Владислава Панайотова (вляво), наблюдаващият прокурор Невена Илиева и директорът на варненската полиция Даниел Пашов.

Варненската районна прокуратура образува проверка във връзка с 25 контейнера с боклук, които стоят непотърсени 90 дни на пристанище Варна Запад.

"Стоката е дошла по море от Салерно, изпращач е италианската фирма "Дентиче Пантелоне" със седалище Авелино, а получател е била столична фирма "Блацион", която е с предмет на дейност съхнанение, преработка и търговия с битови отпадъци.

Проверява се дали тя има лиценз и дали той се отнася за този тип отпадъци. Управител на фирмата е македонският гражданин Блаже Игнатовски, има още двама италиански съдружници и фирма Юпитер секюрити-София според търговския регистър.

Срокът от 90 дни е изтекъл, без получателят да даде направление за доставка, затова от митницата подали сигнал в прокуратурата." Това обясни наблюдаващият прокурор Невена Илиева. Тя допълни, че контейнерите са пристигнали във Варна на 9-и октомври миналата година. По случая е образувано досъдебно производство, защото в такива случаи се носи наказателна отговорност.

Изпълняващият длъжността районен прокурор Владислава Панайотова допълни, че сигнал за боклука е получен на 16-и януари. След което в разследването се включили екипи на ДАНС, полиция и РИОСВ.

След първата проверка е образувано досъдебно производство.
"При проведените два дни следствени действия се установи, че отпадъците се различават от декларираните пред митницата. Трябвало е да бъдат пластмаса и каучук, но вътре в балите са открити и други като текстил, дърво и стъкло.

Не са във вида, изискван по закон - вакуумирани като отпадък за пренос през границата на страната. Дадох указания на разследващите и на РИОСВ за извършване на цялостна проверка и за изискване на цялата документация по вноса, съхранението и предназначението на този товар. Огледите продължават. След него ще решим какво следва. Ако има нарушения е възможно партидата да бъде върната на подателя", допълни наблюдаващият прокурор.

По данни на разследващите в момента се установяват получателите, те още не са разпитани. Предстои да се установи какъв е предметът на вноса на този товар, вида и характера на товара ще се установи с експертиза след пълен оглед.

Директорът на варненската полиция Даниел Пашов обясни, е досега фирмата получател не е разследвана и тепърва предстои да бъде установено къде се намират съдружниците на македонския гражданин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Семейство Бекъм се стяга за две сватби следващата година. Големият син Бруклин обяви годеж с приятелтката си Никола Пелц. Двамата планират две отделни церемонии - едната в Англия, а другата във Флорида, където предимно живеят. Сватбите ще струват общо около 4 млн. паунда, твърдят английските медии. Те ще бъдат платени основно от бащата на Никол

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на