Бургаска поетеса и преводач с три награди от международен конкурс в Киев

https://www.24chasa.bg/region/article/8083348 www.24chasa.bg
Наталия Недялкова

Бургаската поетеса, преводач и дългогодишен журналист Наталия Недялкова спечели три награди от международния конкурс "Съзвездие на духовността" в Киев. Тя взе трето място в категория "Литературен превод", диплома от Творческия съюз на писателите на Грузия, Тбилиси - за високо писателско майсторство, както и отличие на писателите на Казахстан за преводи на съвременна поезия.

В тазгодишното издание на конкурса участваха над 220 души от 16 държави - България, Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Израел, Италия, Полша, Швеция, Канада, Азербайджан, Армения, Германия, Узбекистан, Турция и Молдова.

Сред учредителите  е украинското представителство на Световния форум на духовна култура и различни творчески организации от няколко страни. Основният организатор на конкурса е Н.Вареник – член на Националия съюз на писателите на Украйна, а също и на Съюза на писателите на Русия, носителка на множество награди и отличия.

"В журито участваха известни писатели и поети от Украйна, Казахстан, Русия, Аржентина, Беларус, САЩ, Германия и др.
Конкурсът бе проведен в няколко категории – сред тях поезия, проза, литературен превод. Аз участвах в категория литературен превод с преводи на съвременна поезия. Организаторите на конкурса проявиха огромен интерес към литературния живот в Бургас и заявиха огромното си желание за сътрудничество, което в качеството ми на председател на творческата комисия на Бургаската писателска общност ще предложа на колегите", каза за "24 часа" Наталия Недялкова. Тя не успяла лично да си вземе наградите  от конкурса в Киев, тъй като по това време била в Македония на литературен форум, където представи България и в Бургас. 

"Един от акцентите, който сме поставили в Бургаската писателска общност, е точно върху международното сътрудничество.През февруари ще направим поетична вечер, на която ще представим творчеството на съвременни поети от редица балкански и европейски страни, както и от Монголия. Тези автори са преведени от бургаски автори. Преводът е онзи мост, който обединява различни национални култури и обмяна на духовни цености", смята Наталия Недялкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача