Намерените цистерни край Луковит били пълни с опасни вещества

https://www.24chasa.bg/region/article/8083983 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

От Окръжната прокуратура в Ловеч потвърдиха, че намерените на 10 и 12 януари цистерни в изоставена сграда край луковитското село Торос и в камион са с опасни вещества. Все още не се знае какви са те.

Специализирана за това фирма ще извърши химически, а след това и токсикологичен анализ, за да се установи съдържането в цистерните. Това заяви окръжният прокурор Валентин Вълков на съвместен брифинг с директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов, предаде БТА.

Вълков припомни, че на 10 януари е получена информация в полицията, че в изоставена сграда в близост до село Торос, община Луковит, са намерени шест цистерни, всяка с вместимост по хиляда литра. Едната от тях е била празна.

Предприети били от прокуратурата съответните действия и на 12 януари /неделя/ следобед е задържан камион, с великотърновска регистрация, с четири цистерни в него, също с вместимост около хиляда литра.

Задържани били за 24 часа са две лица - от Велико Търново и ловешкия регион, едното с криминална регистрация, които не са предоставили необходимите документи за превозвания от тях товар. Незабавно е било образувано досъдебно производство.
Вълков уточни още, че цистерните от разрушената постройка в гористата местност и камиона са иззети и закарани на площадка за отпадъци в Луковит.

По думите му към този момент никой не може да каже какво е веществото в цистерните. Това в камиона, което е било в течно състояние, след 24 часа се е втвърдило. "В другите цистерни продължава да е в течно състояние, но част от този отпадък, по незнайни причини, или се изпарява, или изтича. В две от тях имаше пробойни, т. е. някакви дупки, от които изтичаше или е изтекло. Вероятно това е станало и с шестата цистерна, която намерихме празна", заяви Вълков.

В момента се извършват процесуално-следствени действия и се разпитват свидетели. Едва вчера следобед е намерени фирма, която да извърши анализ на веществата в цистерните и да каже дали са опасни. Резултатите се очакват до няколко дни.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил част от тези цистерни да бъдат предоставени на фирма, която по закон е оторизирана и има право да извозва и преработва опасни вещества.

На този етап наказателното производство е за опасни вещества, но ако се установи, че се отпадъци, то ще бъде променено. Съответно и наказателната отговорност ще е друга.

Валентин Вълков посочи още, че има разликавъв веществата между четирите цистерни в камиона и другите шест.

Установено било също, че камионът е идвал от Ботевград, а шофьорът и спътникът му съобщили, че карат цистерните към площадка за отпадъци в Търновски регион. Оказало се обаче, че тази площадка е затворена от ноември м.г. Фирмата, която е сключила договор с ботевградската фирма е със седалище Варна.

"Няма нищо нередно в тази схема, въпросът е да е спазен законът и фирмите да имат съответните разрешения", заяви окръжният прокурор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко