4-годишен скача със седем младоженци в ледения вир на "Къпанки" в Перущица

https://www.24chasa.bg/region/article/8084364 www.24chasa.bg
Седем младоженци и 4-годишно момче ще скочат в понеделаник в Чолаковия вир в Перущица. Снимка: 24 часа

4-годишно момченце ще се хвърли заедно със седем младоженци в "Чолаковия вир" в Перущица, където в понеделник се отбелязва ритуалът "Къпанки". Юначето ще скочи в ледените води заедно със своя баща Димитър Кръстилов. "Искам да е здрав, за да се калява от малък", каза родителят. Той е виден земеделец с лозови масиви.

"Рано сутринта подгряваме с дебели мезета и червено вино, защото то прави мъжки рожби. После отиваме на "Къпанки". Последните две години не участвах и бях много болнав", твърди Кръстилов, който отговаря и за снегопочистването нв града. Тази година обаче щял да има главна роля в "Къпанките", защото наскоро се оженил. Преди това скачал като на приятел на младоженци. "Вярвам, че ще бъда здрав като камък", казва Кръстилов.

 Неговият адаш - Димитър Славков, твърди, че в понеделник ще скача за 11-ти път. Досега винаги бил част от антуража на младоженците. Тази година и той щял да е в главната роля, защото през 2019-а се оженил и вече има дъщеричка на 3 месеца. Казва, че "Къпанките" го каляват и носят здраве на всички около него.

"Още от предишната вечер подгряваме до сутринта. Традицията повелява преди да отидем на вира да заколим пуйка. Като се върнем, младоженецът трябва да е приготвил печено прасенце и всички сядаме  около масата."

Окъпаният младоженец се връща с пълно менче вода у дома. Там го чака неговата булка. Докато се държи за плодно дръвче или лоза, момъкът налива водата в ръкава на невестата. Ритуалът се прави за здраве, берекет и голямо потомство.

Легендата за "Къпанки" датира от векове и се отбелязва на Ивановден по стар стил. Според поверието детенце от Перущица страдало от неизлечима болест. Тогава баба му решила да го изкъпе в ледените води на реката. Тя смятала, че внучето й или ще се излекува, или ще се отърве от мъките. Чудото се случило.

"Ритуалът става все по-популярен. Любопитни хора от цялата страна идват, за да го гледат и да участват в него. Много от тях си тръгват после вир вода, окъпани от празнуващите в реката. Общината и тази година се е погрижила да осигури специални подаръци за всички участници и техните семейства", каза кметицата на Перущица Мария Вълканова.