Идея: София да строи жилища за бедни, да отдава имоти в центъра на пазарни цени

https://www.24chasa.bg/region/article/8084824 www.24chasa.bg
Над 150 души присъстваха на обсъждането. СНИМКА: “СПАСИ СОФИЯ”

За 17 г. столичани с 18% повече, вече са 1,32 млн.

София да тегли заем за строеж на общински жилища и ремонт на съществуващи, после да отдава под наем на пазарни цени тези, които са на топлокации. Така с приходите от наеми в центъра ще си изплащане кредита. Това предложи кметът на район “Средец” Трайчо Трайков на общественото обсъждане на проектобюджета на София за 2020 г.

То се проведе в четвъртък вечерта и продължи над 3 часа. Времето обаче не стигна всеки от 150-те граждани, общински съветници и районни кметове да се изкажат.

Трайков даде пример с управлявания от него “Средец”. Там имало 50 общински жилища, повечето - на топлокации. “Голяма част от тях приличат на миризливи коптори и дори хората, които чакат за общинско жилище, ги отказват, като видят какви условия им предлагаме. Други са многостайни и нефункционални, тъй като там не могат да бъдат настанени самотни хора, и трябва да се отдават отделни стаи и няколко човека да са с обща баня и тоалетна. Затова може да се изтегли кредит и да се построят 2 сгради с по 50 жилища за нуждаещи се, а с останалата част от средствата да се ремонтират съществуващите общински апартаменти на топлокации”, обясни Трайков. Чакащите в район “Средец” за общинско жилище са 20-30.

Според Трайков трябва да се преосмисли системата по картотекиране на нуждаещите се. Тя трябва да е обща, а не по райони, както е сега. Затова не е ясно колко са чакащите, а общинските жилища са около 9000.

С 18% се е увеличило населението в София през 2001-2018 г. В столицата вече живеят 1 326 хил. жители. С тези данни на НСИ започна представянето на проекта за бюджет от 1,7 млрд. лв. зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Общината ще инвестира 471 млн. лв. С 12 млн. лв. повече, или общо 50 млн. лв., се предвиждат за ремонт на улици. Въпреки уверението, че 10 млн. лв. ще отидат директно за районните кметове за ремонти на квартални улици, повечето присъстващи не бяха доволни от предвидените средства.

На обсъждането стана ясно, че довеждащият транспорт ще се движи на 5-6 мин в кварталите. Новият зам.-кмет по транспорта Кристиан Кръстев обяви, че тече ИТ одит на ЦГМ.

Скоро софиянци ще могат да дават мнението си по теми, свързани с транспорта и сметосъбирането, чрез интерактивна комуникационна платформа, която се разработва, каза зам.-кметът по дигитализация Владимир Данаилов.

Хората питаха кога в квартала им ще има канализация, кога ще стартира безплатната подмяна на старите печки, ще има ли паркинги и др.

На въпрос за лифтовете на Витоша главният архитект Здравко Здравков обясни, че са дадени предписания за възстановяване на Княжевския лифт, но собственикът ги обжалва в съда. На втора инстанция сме, уточни той.

“Панчарево” плаши с отделяне, “Младост” получил по-малко от маймуните в зоопарка

Предстои да инициираме референдум за отделяне на “Панчарево” от София. Това заяви жител на района на обсъждането на проекта за бюджет. Хората от столичния район са недоволни, че не са предвидени достатъчно средства за обекти и ремонти там.

“Зад околовръстното също има живот. Няма нищо за селата - нямаме канализация, площадки, стадион. Градският транспорт е на 50 мин. Време е да се въведе изискване всеки кандидат за кмет и общински съветник да е роден в София. Не искам бъдещето ми да се решава от някой, роден в Лом”, каза кметът на Казичене Григор Григоров.

Кметицата на Герман Маргаритка Станкова пък изчисли, че със сегашните средства ще са нужни 20 г., за да се ремонтират улиците там.

“За “Младост” има по-малко пари, отколкото за маймуните в зоопарка. Загубихте 2 пъти изборите и затова ни наказвате”, каза мъж от района. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов отговори, че само за детските градини, училищата и районната администрация там са предвидени 50 млн. лв.

Кметът на “Слатина” Георги Илиев бе недоволен, че от над 40 предложения за района е прието 1. Той предложи да има обсъждане на бюджета във всеки район.

Андрей Зографски от “Спаси София” пък попита защо капиталовата програма е със 160 млн. лв. по-малко от 2019 г. и защо за разширението на бул. “Т. Каблешков” се предвижда само 1 млн. лв. Отговорът бе, че строителството на третата метролиния приключва и затова средствата са намалели.

Обявяват конкурс за северната част на Централна баня

Приватизатори искали да преустроят обществената тоалетна до нея в кафене

Напролет ще бъде обявен конкурс за концепция за северното крило на Централна минерална баня. Това обяви на общественото обсъждане на проекта за бюджет 2020 на София главният архитект Здравко Здравков.

“Първо ще подготвим задание, което ще представим на обществено обсъждане. След това ще обявим ограничен конкурс по примера на този за пл. “Св. Неделя”. Ще избираме концепция и архитектурно решение, които после да послужат за основа за разработване на идеен проект”, обясни Здравков.

От кандидатите ще се изисква и финансова обосновка не само за нужните средства за ремонт, но и за последващата експлоатация. Сега половината от Централна баня е Музей за история на София. Другата е в окаяно състояние и има конструктивни проблеми. Общината беше готова да кандидатства за еврофинансиране, за да разшири музея, но се отказа, след като организации настояха там да има спа център.

На въпрос за липсата на достатъчно обществени тоалетни в града арх. Здравков разказа, че собственици на приватизирани WC-та опитвали да ги преустроят след изтичане на 10-годишния срок, в който дейността трябва да бъде запазена. Случаят бил с тоалетната до джамията “Баня Баши”. Арх. Здравков отказал тя да се преустрои в кафене.

Фуксас идва след месец, канят църквата да даде препоръки за пл. “Св. Неделя”

Световноизвестният архитект Масимилиано Фуксас, чието студио спечели конкурса за нова визия на пл. “Св. Неделя”, пристига в София през февруари. Дотогава ще са ясни препоръките към проекта, който предвижда колите да бъдат махнати от площада, да има водни ефекти, а разкритата археология да е под стъклен покрив.

Ефектни футуристични елементи - хайтек стъклени навеси, пък ще произвеждат ток, ще правят сянка и на тях ще може да се зареждат телефони, а вечер ще осветяват площада. Те обаче станаха причина църквата да се обяви против проекта. Според отец Кирил Попов на патриарха ще му се наложи да се провира през тях, за да стигне от Софийската митрополия, където живее, до катедралния храм “Св. Неделя”.

“Разговарях с Белоградчишкия епископ Поликарп и поканих БПЦ да даде предложения за проекта. Другата седмица с журито и представители на професионалните организации ще подготвим препоръките към студио “Фуксас”. Поканих и БПЦ да даде становище за обслужването на храма и митрополията”, обясни пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

Още при обявяването на резултатите от конкурса представители на журито заявиха, че навесите ще бъдат намалени, както и че дърветата на площада ще бъдат запазени.

Другата седмица пък по покана на Здравков в София идва главният архитект на Брюксел Кристиаан Борет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца