Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8084826 www.24chasa.bg
Яна Георгиева

Яна Георгиева е станала жертва на

измама с лични данни от приятел на сина ѝ

69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви права.

Жената разбира, че е

мъртва за държавата,

преди месец и половина

“Извика ме пощаджийката. Каза: веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла. И аз веднага тръгнах - да видят хората, че съм жива”, разказа Георгиева.

Въпреки че жената отишла в НОИ да докаже, че е жива, пенсията ѝ била спряна. Служителите се оправдали с получения от Германия на 8 юни смъртен акт.

Преди 5-6 години Яна Георгиева е изпратила своя европейска здравна карта до българин във Фрайбург, който обещал, че ще я вземе на работа. Този документ служи за доказване на здравни осигуровки навсякъде в ЕС и реално в него фигурират всичките лични данни на Яна.

Мъжът, предлагал работа, бил приятел на сина ѝ Светомир.

“В едно от неговите завръщания сподели, че ще си прави собствен бизнес - транспортна фирма в гр. Фрайбург, и ще му трябват хора. Попита дали майка ми не иска да отиде да чисти в офиса.

Обеща, че ще я осигурява,

за да може да вземе

по-хубава пенсия

Говореше за 2000 евро заплата”, спомня си Светомир.

Жената се съгласила и извадила европейска здравна карта, която изпратили до негова племенница в Русе. Приятелят взел документа, тръгнал за Германия, но назначението се отлагало по различни причини, докато в един момент казал, че фирмата му фалирала.

“Изобщо не сме подозирали, че може да злоупотреби с личните данни или да се случи нещо подобно”, обяснява синът. Близките подозират, че българинът е откраднал личните данни на Яна и в продължение на 5-6 години

друга жена се е

представяла за нея

в Германия

Семейството на Яна Георгиева е пуснало жалби и искова молба до съда за отмяна на смъртния акт, но юристи им казали, че няма да го отменят в България, докато не стане в Германия. Изпратили запитване за случая до Министерството на външните работи. С тяхно съдействие успели да научат, че в болница в община Фрайбург е починало лице с имена Яна Георгиева Георгиева. За да може да бъде изписано тялото,

руска гражданка,

представяща се за

дъщеря на мъртвата,

представила

удостоверение за раждане

Цялата документация обаче не е предоставена на българския дипломатически представител.

Междувременно Яна от Габрово е със спряна пенсия, ограничен е и достъпът ѝ до здравеопазване, а тя е с множество заболявания. “Много зле се чувствам и не мога да отида на лекар, защото не съществувам. Имам схващания на цялото тяло, трудно се движа, по цяла нощ не мога да спя, че ми изтръпват краката и ръцете. Имам дабет, прекарала съм инфаркт”, изброява тя.

Близките не знаят дали в Германия се води някакво разследване за откраднатите лични данни. Междувременно от общината във Фрайбург поискали да изпратят копия на оригиналните документи на Георгиева - акт за раждане и лична карта. Ще доведе ли това до отмяна на смъртния акт и кога, семейството не знае.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал