Села във Великотърновско останаха без сутрешен автобус, превозвачи не искат да возят на загуба

https://www.24chasa.bg/region/article/8085960 www.24chasa.bg
Села във Великотърновско останаха без сутрешен автобус, превозвачи не искат да возят на загуба
СНИМКА: Pixabay

10 села от общините Павликени и Полски Тръмбеш останаха без автобуси от 18 февруари в сутрешните и обедните часове. Причината - нито една от четирите поканени транспортна фирма не е пожелала да сключи договор за изпълнение на линиите, които са от квотата на община Велико Търново.

Отказът на превозвачите е продиктуван от нелоялната конкуренция и кражба на пътници, бездействието на контролните институции за пресичане на порочните практики и лошите пътища, които правят линиите от Велико Търново до Павликени и Полски Тръмбеш нерентабилни.

Кметът на Павликени Емануил Манолов преди дни алармира, че общината е пряко засегната, защото в сутрешните масове пътуват ученици, учители, служители в местната администрация и кметствата. "Като община нищо не можем да направим. Няма механизъм по-който да подпомагаме превозвачите, не можем и да организираме общински транспорт, това са разходи за закупуване на автобуси, лицензи и т.н. И до сега кметовете на нашите села извършват тази услуга за спешни случаи, за лекарства, за прегледи при лекари", коментира кметът.

От община Велико Търново казаха, че всичко възможно за осигуряване на автобуси, е направено. Но не могат да накарат насила превозвачите да возят на загуба. Експерти по транспорта предупредиха, че предстои закриване и на други линии.

Заради ситуацията учебните заведения в двете общинини ще реорганизират маршрутите на училищните си автобуси, за да бъдат извозени всички ученици от понеделник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари