В църквата бижу "Св. Атанасий" в Арбанаси пак се служи след 70 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/8086663 www.24chasa.bg
Десетки миряни влязоха да се помолят в църквата "Св.Атанасий" СНИМКА: Дима Максимова

След 7 десетилетия прекъсване в средновековната църква музей „Свети Атанасий“ в Арбанаси отново имаше богослужение на храмовия празник. Десетки миряни с децата си прекрачиха отново прага на храма за историческото богослужение.

"Днес е свят ден за Арбанаси, защото отново има богослужение. Последните литургии са били преди седем десетилетия, когато околийският началник на милицията в Горна Оряховица е изпратил негов подчинен да прибере ключовете на петте църкви в село Арбанаси“, каза свещеникът на селото Киприян.
Храмът на 3 века "Св. Атанасий" е уникален паметник на културата от национално значение, реставриран е през 70-те години на миналия век, поясни д-р Иван Църов, директор на Регионалния историческия музей, стопанин на арбанашките църкви.
"Стенописите са рисувани от зографи от школата в Йоанина в Северозападна Гърция", допълни Църов
Уникален е и параклисът към църквата, стенописан от най-ранните представители на Тревненската школа.
Църквата "Св. Атанасий" ще бъде включена в националните туристически маршрути, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов. По негова инициатива бяха възстановени богослуженията в 5-те арбанашки храма музеи:
"Това, което постигнахме с Великотърновската митрополия, е добър знак да се пази всичко, което е християнско, българско“, допълни той.

Отец Киприян отслужи празничното богосложение за храмовия празник
СНИМКА: Дима Максимова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко