Градската галерия в Бургас с голяма изложба в памет на Стоян Цанев

https://www.24chasa.bg/region/article/8088899 www.24chasa.bg
Платната на големия Стоян Цанев ще бъдат наредени в градската галерия в Бургас.

С голяма изложба в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде почетена паметта на невероятния творец Стоян Цанев, който си отиде от този свят на 5 февруари, м.г.

На двата етажа на галерията ще бъдат представени платна - живопис и графика, част от които са от фонда й, а останалите са предоставени от наследниците на художника и от притежатели на частни колекции.

Благодарение на изложбата, която ще бъде открита на 11 февруари, ценителите ще могат да се докоснат отново до невероятния художествен свят на големия Стоян Цанев, изпълнен със символика и топлина.

Градската галерия в Бургас с голяма изложба в памет на Стоян Цанев

Бургаският творец завършва Академия за изящни изкуства във Варшава при проф. Анджей Руджински. За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия.  Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 г., наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата - Габрово. През 2007 г. получава най-голямата българска награда за живопис - "Захарий Зограф".

Градската галерия в Бургас с голяма изложба в памет на Стоян Цанев

Автор е на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца