Доброволци почистиха около мистичната Живовска черква

https://www.24chasa.bg/region/article/8089420 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Доброволци почистиха вчера около Живовската църква край язовир "Огоста" в Монтана. Мъжете -ентусиасти окастриха с резачки храстите в близост до божия храм "Свето Възнесение", който при проливни дъждове остава наполовина под вода.

Заради продължителното засушаване тази година се оголи дъното на язовира и се виждат основите на къщите от изселеното и потопено някога село Живовци и Жеравичката чешма, от която все още тече вода.

Тя била построена през 1948 година.
Стърчат и електрически стълбове, разкрива се и въжения мост.

Живовци е историческо село в Област Монтана. Неговото изселване, заедно с родното село Калиманица на Йордан Радичков започва в края на 60-те и началото на 70-те години на XX век и приключва през 1984г. Сега е залято от водите на открития през 1986г язовир Огоста, южно от град Монтана.

Църквата в селото е строена от майстор Лило през 1858г, който е строил църквите в село Каменна Рикса и Лопушанския манастир. В църквата е имало красива каменна пластика. Около средата на XIXв. с. Живовци е имало килийно училище, открито през 1850г.

В настоящето от с. Живовци е останала само църквата "Св. Възнесение", но полуразрушена. В началото на 70-те години е обявена за паметник на културата от епохата на Възраждането.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко