Здравко Димитров представя на пловдивчани как ще се харчат 343 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/8089451 www.24chasa.bg
Кметът Здравко Димитров и заместниците му Стефан Стоянов, Илия Кирчев и Тодор Чонов представиха на 10-и пред журналисти проектобюджета. Сега ще направят същото и пред гражданите, за да чуят предложения. Снимка: Евгени Цветков

Публично представяне на проектобюджета на Пловдив е насрочено днес от 17 часа в залата на общинския съвет. Процедурата е задължителна по закон преди приемането на годишната финансова сметка. Тя е в размер на 343 млн. лева и трябва да бъде гласувана от местния парламент на 10 февруари.

Очаква се на обсъждането да бъдат кметът Здравко Димитров и заместникът му по финансите Илия Кирчев, както и цялото ръководство на общината. Всеки гражданин може да присъства и да направи предложение.
"Нека всеки, който има позиция да дойде и да каже какви детски площадки, паркове и паркинги трябва да се направят", призова в своя профил лидерът на ВМРО Борислав Инчев.
В проектобюджет 2020 не е включен евентуалният заем от 120 млн. лева, който градската управа се готви да тегли. При успешни преговори с Европейската инвестиционна банка, ще бъдат включени обектите, които ще се строят с кредита.
В капиталовата програма са заложени 85,2 млн. лева. А основният приоритет в бюджета е образованието. Здравко Димитров вече обясни, че е предвидено проектиране на нова математическа гимназия, както и учебен корпук в двора на Хуманитарната гимназия.
153 млн. лева отиват за просвета, като основно тези пари са за заплати, които идват от държавата. Общината дофинансира с 15 млн. лева. Идеята е Пловдив да продължи да е водещ образователен център в страната.
В годишната финансова сметка на града 186 млн. лева са трансфери от държавата, останалите приходи ще са от местни данъци и такси.
Заплатите на общинските служители се вдигат с по 100 лева. Кметът и заместниците му няма обаче няма да пипат своите възнаграждения, увериха те. "Ако кажа, че ще ги увелича, представям си какво ще стане", допълни Допълни. И посочи, че неговата е 1500 лева бруто.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал