Зам.-кмет за скандала в Пловдив: Прокуратурата поема извращенията в дома с деменции

https://www.24chasa.bg/region/article/8090880 www.24chasa.bg
Зам.-кметът Анести Тимчев свиква всички социални шефове в Пловдив заради скандала. Снимка: Авторът

Сезираме прокуратурата в Пловдив за изнесените данни за нечовешко отношение в Центъра за настаняване на хора с деменции. Това обяви пред "24 часа" зам.-кметът по социалната политика Анести Тимчев.

"Нямаш право да се отнасяш по този начин с болни хора", категоричен е той. Директорката на заведението Марина Тянева обаче е извън страната. Но при всички случаи от нея ще се търси отговорност за извращенията.

Според Тимчев сигналът не е подаден от близки на възрастни хора в центъра. Имало кавга между две служителки и едната се заканила на другата: "Ще видиш как ще те подредя!". И започнала да снима с телефона.

Така или иначе обаче лошото отношение към настанените 15 души е факт.

"Ходил съм в този Център. Условията са много добри - чисто, топло. Деменцията обаче е страшно нещо. Лъснат коридор до блясък и възрастен кляка и чишка. Тогава на санитарките им кипва. Но нямат право да се държат така", коментира зам.-кметът.

 Той е набелязал над 20 мерки, които спуска на управителите на заведения с 56 социални услуги. Една от тях е здравно образование за работещите, които трябвало да са наясно какво е това деменция.

"Аз съм го преживял с моята майка и зная колко е тежка диагнозата", допълни Тимчев. Но е категоричен, че отговорност от директорката Тянева ще се търси защо е допуснала такива взаимоотношения между персонала.

Междувременно шефът на комплекса за социални услуги "Св. Георги" Апостол Делев, където е центърът за хора с деменция, забрани достъпа за журналисти. Според охраната причината е течащото в момента разследване за бой и унижения в дома за възрастни с деменция. В 10, 30 ч. в комплекса започва спешно заседание заради скандала в центъра за хора с деменция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца