Прокуратурата: Няма опасен отпадък в 20-те контейнера, открити в Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8091294 www.24chasa.bg
Наблюдаващият прокурор Антоанета Маркова, административният ръководител на окръжната прокуратура Георги Чинев и зам.директорът на ОДМВР Емил Павлов изнесоха подробности на брифинг в Бургас.Снимка:Елена Фотева

"Няма радиоактивен или токсичен отпадък сред откритите на бургаско пристанище 20 контейнера с боклук от Италия, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Той допълни, че има установено единствено несъответствие между декларирания и установения отпадък. По документи в контейнерите е имало пластмаса и каучук, но при проверка са открити още желязо, хартия и текстил.

"Ще търсим съдействие от международните полицейски служби, ще бъдат изготвени европейски заповеди за разследване с цел събиране на доказателства на територията на други държави. При събиране на достатъчно доказателства, които да сочат виновност на едно или няколко лица, те ще бъдат привлечени като обвиняеми", каза наблюдаващият прокурор Антоанета Маркова.

Контейнерите с боклуци, открити на пристанище в Бургас. Снимки: Апелативна прокуратура
Контейнерите с боклуци, открити на пристанище в Бургас. Снимки: Апелативна прокуратура

" Установяват се всички дружества и лица, които имат отношение към вноса, превоза и крайния транспорт до фирмата-получател, която е от град Плевен и се занимава с преработка на отпадъци", каза зам.директорът на Областната дирекция на МВР Емил Павлов. Той уточни, че са направени замервания от Гражданска защита и РОИСВ, но не са открити опасни отпадъци.

Прокуратурата: Няма опасен отпадък в 20-те контейнера, открити в Бургас (Снимки)

Назначени са експертизи, които да установят точния вид на отпадъците в 20-те контейнера. Образувано е досъдебно производство по чл.353 Г от НК, който предвижда лишаване от свобода до 4 г. и глоба от 2000 до 5000 лв.

Прокуратурата: Няма опасен отпадък в 20-те контейнера, открити в Бургас (Снимки)

"Към момента, в който беше получена информация, бяха ангажирани не само службите и прокуратурата, но и всички държавни органи, които имат отношение по случая", заяви още Георги Чинев.

Както по-рано съобщиха от прокуратурата, 20-те контейнера с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември 2019 г. На товара е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия, а получател - българското търговско дружество "Блацион" ООД. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония. Двете фирми са свързани и с откритите контейнери с боклук във Варна. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача