Почетоха Св. Патриарх Евтимий във Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/8092015 www.24chasa.bg
Почетоха Св. Патриарх Евтимий във Великотърновския университет

Великотърновският университет почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

На службата в недовършения университетски храм на името на светеца на хълма Света гора бяха ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов и предшественикът му проф.Иван Харалампиев, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, студенти, преподаватели.

Проф. Харалампиев е първият радетел на идеята на сакралното място край Ректората, където се е помещавала Търновската книжовна школа, да бъде издигната единствената у нас църква на Патриарх Евтимий. За кратко време през 2006 г. университетският храм бе вдигнат в груб строеж със спонсорството на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов, но за повече от 9 години строителството замря. На 20 януари 2017 г. бе обявена Национална дарителска кампания, а по сметката има близо 70 000 лв. за довършването, каза ректорът. В началото на 2018 г., след внезапната смърт на основните спонсори на градежа - Шарлопов и търновския бизнесмен Петър Христов, строителните работи отново спряха.

Почетоха Св. Патриарх Евтимий във Великотърновския университет

"Ангажиментът на семействата на Шарлов и Петър Христов остава, хората са готови да помогнат, но тук има специфични дейности, които не опират само до средствата и до желанието да го направим. Това не е светска сграда и всяка една от дейностите трябва да бъде съгласувана с Митрополията", каза проф.Бонджолов.

Плановете са през 2020 г. храмът да се покрие и да се направи външната изолация. След което ще бъдат нужни още немалко средства за вътрешното завършване. След приключване на строителните дейности студенти и преподаватели от Православния богословски факултет и катедрата по църковни изкуства на ВТУ ще изографисат вътрешността на църквата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари