Почетоха Св. Патриарх Евтимий във Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/8092015 www.24chasa.bg
Почетоха Св. Патриарх Евтимий във Великотърновския университет

Великотърновският университет почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

На службата в недовършения университетски храм на името на светеца на хълма Света гора бяха ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов и предшественикът му проф.Иван Харалампиев, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, студенти, преподаватели.

Проф. Харалампиев е първият радетел на идеята на сакралното място край Ректората, където се е помещавала Търновската книжовна школа, да бъде издигната единствената у нас църква на Патриарх Евтимий. За кратко време през 2006 г. университетският храм бе вдигнат в груб строеж със спонсорството на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов, но за повече от 9 години строителството замря. На 20 януари 2017 г. бе обявена Национална дарителска кампания, а по сметката има близо 70 000 лв. за довършването, каза ректорът. В началото на 2018 г., след внезапната смърт на основните спонсори на градежа - Шарлопов и търновския бизнесмен Петър Христов, строителните работи отново спряха.

Почетоха Св. Патриарх Евтимий във Великотърновския университет

"Ангажиментът на семействата на Шарлов и Петър Христов остава, хората са готови да помогнат, но тук има специфични дейности, които не опират само до средствата и до желанието да го направим. Това не е светска сграда и всяка една от дейностите трябва да бъде съгласувана с Митрополията", каза проф.Бонджолов.

Плановете са през 2020 г. храмът да се покрие и да се направи външната изолация. След което ще бъдат нужни още немалко средства за вътрешното завършване. След приключване на строителните дейности студенти и преподаватели от Православния богословски факултет и катедрата по църковни изкуства на ВТУ ще изографисат вътрешността на църквата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача