Заради амфетамини екстрадират русенка във Финландия

https://www.24chasa.bg/region/article/8093002 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Русенският окръжен съд е разгледал искане на Окръжна прокуратура – Русе за предаването на 26-годишната българска гражданка А. Т. на финландските власти, съобщи Темида.

По делото е била приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Регионален прокурор на прокуратурата в Западна Финландия на 23декември 2019 г., с която се иска русенката да бъде задържана и предадена за провеждане на наказателно преследване за извършено от нея престъпление на територията на Р Финландия.

Оказало се, че в периода 1-11 април 2019 г. заедно с две други лица тя е донесла в Пиетарсаари /Финландия/ и тримата държали в себе си 3000 гр. амфетамин или необходимото количество амфетаминово олио за приготвянето му. Максималното наказание за подобно престъпление според финландския Наказателен кодекс е 10 години лишаване от свобода.

Деянието е наказуемо и по българското законодателство. А. Т. е била задържана на 8 януари 2020 г. Пред Окръжен съд – Русе тя изразила доброволно съгласие за незабавна екстрадиция. Съдебният състав, като съобразил всички представени доказателства и становища преценил, че искането е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията, както и че е налице валидна ЕЗА.

Окръжен съд – Русе решил да се извърши предаване на А. Т. на Република Финландия за провеждане на наказателно производство срещу нея и определил мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото й предаване на искащата държава. Решението е окончателно, уточниха юристите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца