Заради амфетамини екстрадират русенка във Финландия

https://www.24chasa.bg/region/article/8093002 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Русенският окръжен съд е разгледал искане на Окръжна прокуратура – Русе за предаването на 26-годишната българска гражданка А. Т. на финландските власти, съобщи Темида.

По делото е била приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Регионален прокурор на прокуратурата в Западна Финландия на 23декември 2019 г., с която се иска русенката да бъде задържана и предадена за провеждане на наказателно преследване за извършено от нея престъпление на територията на Р Финландия.

Оказало се, че в периода 1-11 април 2019 г. заедно с две други лица тя е донесла в Пиетарсаари /Финландия/ и тримата държали в себе си 3000 гр. амфетамин или необходимото количество амфетаминово олио за приготвянето му. Максималното наказание за подобно престъпление според финландския Наказателен кодекс е 10 години лишаване от свобода.

Деянието е наказуемо и по българското законодателство. А. Т. е била задържана на 8 януари 2020 г. Пред Окръжен съд – Русе тя изразила доброволно съгласие за незабавна екстрадиция. Съдебният състав, като съобразил всички представени доказателства и становища преценил, че искането е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията, както и че е налице валидна ЕЗА.

Окръжен съд – Русе решил да се извърши предаване на А. Т. на Република Финландия за провеждане на наказателно производство срещу нея и определил мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото й предаване на искащата държава. Решението е окончателно, уточниха юристите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г