Здравко Димитров: Без заем и внуците ни няма да построят най-важните обекти в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/8093391 www.24chasa.bg
Здравко Димитров каза, че новият бюджет акцентира на образованието и градската среда. Снимки: Евгени Цветков

"Имаме проекти за Пловдив, които едва ли ще се случат, ако трябва да се финансират само от бюджета на града. Те могат да бъдат финансинари със заем, иначе има опасност и внуците ни да не ги построят.

Това заяви кметът Здравко Димитров при публичното обсъждане на бюджет 2020. Всичките му 9 заместници бяха на първа линия, а сред публиката бяха и шестимата районни кметове. Съветничката от "Да България" Веселка Христамян смая присъстващите, като се появи с черна маска на лицето. Тя обясни, че я носи заради фините прахови частици. На задната редица беше е дългогодишната финансистка Наталия Делчева, прочула се с реплитата "Бюджетът не е роман да го разкажеш".

Проектът за годишната финансова сметка на Пловдив е в размер на 343 млн. лева. Основните акценти в нея са образование и устойчива градска среда. По думите на кмета поръчката за пробива "Модър-Царевец" може да стартира в първото полугодие на т.г. Проектът е на стойност 12 млн. лева. Замразеното строителство на зоопарка щяло скоро да се възобнови.

Зам.-кметът Илия Кирчев посочи, че има дългове за разплащане в размер на 53 млн. лева по започнати проекти от предишната кметстка управа. "Това означава в следващите 2 г. нищо да не се построи", коментира лидерът на ВМРО Борислав Инчев.

Кирчев припомни, че за образование са отделени 138 млн. лева, за здравеопазване - 17,5 млн., за социални дейности - 16,5 млн., за спорт - 6,3 млн. Значителна е сумата за култура - около 20 милиона лева.

Капиталовата програма, която включва строителство, е за 85 млн. лева. Ключови проекти в нея са нов мост над Марица, който да свърже бул. "Копривщица" с "България", както и  продължението на новия булевард "Северен" до "Карловско шосе". 6,3 млн. лева са предвидени за изграждане на социални жилища на ул. "Владая" в "Столипиново".

"Откриваме строителния сезон с участък от 40 улици в карето между бул. "България", "Цар Борис Трети", "Дунав" и "Васил Априлов", обяви зам.-кметът по строителството Пламен Райчев. По думите му има доста средства за проектиране. В списъка е разширение и реконструкция на "Голямоконарско шосе".

"Един бюджет не може да покрие всички нужди. Но ме притеснява, че се прокарва идеята за теглене на този 120 млн. лева заем. Страхуваме се да кажем истината, че 50 млн. лева са за разплащане по сключени договори от предишния кметски екип", заяви лидерът на ВМРО и бивш кмет на "Южен" Борислав Инчев. И направи предложение за отпускане на още средства за строителство на детски площадки и ремонт на ул. "Даме Груев".

"Хубаво е в предложенията да посочвате откъде да вземем парите, за да ги дадем. Защото един ваш съпартиец ( Славчо Атанасов - б.а.) навремето казваше, че бюджетът не е татко Барба да го разтягаш", контрира Здравко Димитров.

Зам.-кметът Илия Кирчев /вляво/ представи основно бюджета.
Зам.-кметът Илия Кирчев /вляво/ представи основно бюджета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача