Данъчните продават къща паметник в Арбанаси за 136 хиляди лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/8093564 www.24chasa.bg
Данъчните продават къща паметник в Арбанаси за 136 хиляди лв.

Агенцията по приходите обяви за продажба национален паметник на културата в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново. Собственикът е данъчен длъжник, а имотът ще бъде продаден на таен търг с начална цена от близо 136 хиляди лева.

Това е втори опит на данъчните да продадат имота с площ от близо два декара. Първият търг е бил миналия март и желаещи на цената от 180 869 лв. не са се намерили.  В него е двуетажната сграда със статут на национален паметник на културата. Къщата е в центъра на Арбанаси и е строена около 1811 година от търговците братя Чамурови. Преди десетина години техните наследници я продават на производителка на колбаси.Имотът е бил една от емблематичните арбанашки къщи, а днес е изоставен и напълно разбит, без ток и вода.

Заради непогасени задължения от собственика, данъчните обявиха паметника на културата за продажба с прилежащата земя като наддаването ще започне от 135 652 лв. Търгът ще се проведе на 12 февруари. Новият собственик ще трябва да възстанови имота в първоначалния му вид след съгласуване с Министерството на културата.