Районна прокуратура е констатирала две престъпления в дома за хора с деменция

https://www.24chasa.bg/region/article/8094316 www.24chasa.bg
Кадър: БНТ

Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция след случаи за насилие и грубо отношение. Центърът е част от социалните услуги, които предоставя община Пловдив. От там обявиха, че виновните служители ще бъдат уволнени, предаде БНТ.

Проверката на прокуратурата започна вчера. Тя ще бъде извършена от Криминална полиция. Вчера извънредно в дома за хора с деменция влязоха и от общината, въпреки че тяхната проверка е почнала още миналата седмица и тя ще бъде за всички социални услуги на територията на общината.

Предстовители на всички социални служби в общ. Пловдив също влязоха на територията на дома. Заговори се за уволнения.

"На настоящия етап проверката касае две констатирани от нас престъпления. Едното е т.нар. злепоставяне, което означава да бъдат поставени в опасност възрастни, болни хора, които са в невъзможност да се самоопазват, по такъв начин, че да бъдат поставени в някаква опасност и не им е оказана помощ, както и за принуда. Принуда в случая намираме, че е упражнена спрямо хора, карани да вършат нещо, което очевидно е извън тяхната воля. Наказанията, които за тези две престъпления предвижда Наказателния закон са съответно 3 и 6 години лишаване от свобода", коментира Атанас Илиев, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

"В момента, в който този проблем се появи, много бързо се организира дейността на дирекция "Социално подпомагане" и Министерството на труда и социалната политика. По заповед на кмета на гр. Пловдив започнахме бърза проверка на всички социални заведения, на всички места където се ползват социалните услуги. Нещата се развиват много бързо и ние ангажираме един голям екип от общината, който да проучи каква е ситуацията навсякъде. Днес започва организиране на среща на членовете на семействата, чиито родственици се намират тук", заяви Анести Тимчев, заместник-кмет на община Пловдив.

"В доклада са констатирани нарушения. В рапортната книга, където трябва да се отразяват всички тези действия неправомерни, нищо не е вписано и се вписват абсолютно телеграфно, което не е правилно. Констатирани са и други нарушения", посочи Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“- Пловдив.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него