Районна прокуратура е констатирала две престъпления в дома за хора с деменция

https://www.24chasa.bg/region/article/8094316 www.24chasa.bg
Кадър: БНТ

Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция след случаи за насилие и грубо отношение. Центърът е част от социалните услуги, които предоставя община Пловдив. От там обявиха, че виновните служители ще бъдат уволнени, предаде БНТ.

Проверката на прокуратурата започна вчера. Тя ще бъде извършена от Криминална полиция. Вчера извънредно в дома за хора с деменция влязоха и от общината, въпреки че тяхната проверка е почнала още миналата седмица и тя ще бъде за всички социални услуги на територията на общината.

Предстовители на всички социални служби в общ. Пловдив също влязоха на територията на дома. Заговори се за уволнения.

"На настоящия етап проверката касае две констатирани от нас престъпления. Едното е т.нар. злепоставяне, което означава да бъдат поставени в опасност възрастни, болни хора, които са в невъзможност да се самоопазват, по такъв начин, че да бъдат поставени в някаква опасност и не им е оказана помощ, както и за принуда. Принуда в случая намираме, че е упражнена спрямо хора, карани да вършат нещо, което очевидно е извън тяхната воля. Наказанията, които за тези две престъпления предвижда Наказателния закон са съответно 3 и 6 години лишаване от свобода", коментира Атанас Илиев, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

"В момента, в който този проблем се появи, много бързо се организира дейността на дирекция "Социално подпомагане" и Министерството на труда и социалната политика. По заповед на кмета на гр. Пловдив започнахме бърза проверка на всички социални заведения, на всички места където се ползват социалните услуги. Нещата се развиват много бързо и ние ангажираме един голям екип от общината, който да проучи каква е ситуацията навсякъде. Днес започва организиране на среща на членовете на семействата, чиито родственици се намират тук", заяви Анести Тимчев, заместник-кмет на община Пловдив.

"В доклада са констатирани нарушения. В рапортната книга, където трябва да се отразяват всички тези действия неправомерни, нищо не е вписано и се вписват абсолютно телеграфно, което не е правилно. Констатирани са и други нарушения", посочи Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“- Пловдив.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца