В Монтана се прекланят пред Радичков по повод 16 години от смъртта му

https://www.24chasa.bg/region/article/8094387 www.24chasa.bg
Снимки: Авторът

В най-българският месец от календара, РБ „Гео Милев“ и Държавен архив – гр. Монтана, отново ще почетат Йордан Радичков.

Магьосникът на словото ни напусна на 21 януари 2004 година. От тогава изминаха 16 години. За това време десетки училища, площади и улици са наименувани на него, изваяни са паметници, бюстове и барелефи.

В Монтана се прекланят пред Радичков по повод 16 години от смъртта му

Екипът на Държавен архив – гр. Монтана събра цялата информация, фотографира обектите и ги подреди в изложба с надслов „Памет за Радичков”.

Изложбата е показвана през миналата година, в рамките на тържествата по повод 90 годишнината от рождението на писателя, но малко хора успяха да я разгледат.

На 21 януари, в 11:00 ч., в РБ „Гео Милев“, ще ви дадем възможност отново до видите, как и къде в „Този мил, трогателен Северозапад !“ е съхранена и увековечена паметта за Йордан Радичков.

В 11:30 часа, екипите на РБ „Гео Милев“ и Държавен архив – гр. Монтана, ще поднесат цветя пред паметника на Радичков в областния град.
В едно интервю от началото на 60-те години Радичков казва : „Човекът не е нито тук, нито там. Той е в нас. Така че трябва да се обърнем към себе си, да видим у себе си отразения съвременник, отразения бит, отразения живот, през който сме минали или през който вървим“.
Каним всички, на 21 януари в 11:30 часа, заедно да се преклоним пред Мъдреца от Северозапада.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал