Зам.-кмет на Пловдив разпитва служители в дома с извращения над болни. Те не казват кой се е гаврил

https://www.24chasa.bg/region/article/8094669 www.24chasa.bg
Зад тази ограда в комплекса за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив са ставали извращенията. Снимки: Евгени Цветков

- Директорката на центъра не е пратила обещания рапорт и я няма на работа

"Не пипай там, ще те убия!", "Какво търсиш там, ма? На майка ти ..."

Тези крясъци на гневна служителка в Центъра за настаняване на хора с деменция в Пловдив били записани от внучката на 84-годишна болна жена. Тя е неподвижна.

Внучката поставила записващо устройство при баба си, тъй като забелязала, че част от служителите на центъра се държат нечовешки с настанените в дома болни възрастни хора.

В него са настанени 15 души с деменция, а за тях се грижат 7 болногледачи. Има също социален работник, лекар, медицинска сестра и, разбира се, директор.

Кадрите с нечовешко отношение към болните втори ден се излъчват по Нова телевизия и отприщиха възмущения в социалните мрежи. За скандала е информиран лично и социалния министър Деница Сачева. по думите й има основание със случая да се занимае прокуратурата.

Пловдивчанка, чиято майка е починала в същото заведение, твърди, че е виждала синини по тялото й. Подозренията й били, че е малтретирана, но не успяла да го докаже.

Строги наказания и уволнения обеща зам.-кметът по социалната политика в Пловдив Анести Тимчев в Центъра за настаняване на хора с деменция. Причината е сигнал на близки за брутален физически и психически тормоз над болни.
"Не пипай там, ще те убия!", "Какво търсиш там, ма? На майка ти...", се чува на запис женски глас, направен от роднина на 84-годишна с деменция. Жената е неподвижна. Нейната внучка поставила записващо устройство, тъй като забелязала, че част от служителите на Центъра се държат нечовешки с обитателите.
В него са настанени 15 души с деменция, а за тях се грижат 7 болногледачи. Има също социален работник, лекар, медицинска сестра и, разбира се, директор.
Кадрите с нечовешкото отношение към болните бяха излъчени по Нова телевизия и отприщиха възмущения в социалните мрежи. За скандала е информиран лично и социалният министър Деница Сачева. По думите й има основание със случая да се занимае прокуратурата.
Пловдивчанка, чиято майка е починала в същото заведение, твърди, че е виждала синини по тялото й. Подозренията й били, че е малтретирана, но не успяла да го докаже.
Злополучният дом се намира в социалния комплекс "Св. Георги" в Пловдив. Достъпът до него е ограничен с желязна врата. В имота са разположени няколко сгради, на 4-ия етаж на едната е въпросният Център, където са се разигравали грозните сцени. Директорката на заведението Марина Тянева се покри. От общинската дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че излязла в планиран отпуск и щяла да отсъства три седмици. Пред началниците си обяснила, че до нея не била достигала информация за грубо отношение към болните. Не можела да разпознае и кои са подчинените й на видеото, записано тайно.
В излъчения репортаж обаче се чува глас от оперативка в същото заведение, който явно е на отговорен служител. "Внимавайте какво говорите, като дойдат близките", предупреждава той подчинените болногледачи. И ги съветва да са нащрек с един от настанените, който бил добре и можел да разказва на близките си на какво е свидетел.

Строги наказания и уволнения в центъра обеща зам.-кметът по социалната политика в Пловдив Анести Тимчев. Кметът Здравко Димитров разпореди пълна проверка във всички социални заведения в града. Чрез заместника си той се извини на близките на потърпевшите за това, което се е случило. Според запознати записът бил направен от служителка, която била в конфликт с друга и я издебнала в момент на издевателство над безпомощен възрастен.
"Все още не знаем кои са виновни от персонала. Надяваме се в хода на прокурорското разследване, което започна, да бъдат установени и наказани", допълни зам.-кметът. В случай обаче, че прокуратурата установи виновни, тя ще ги подведе под наказателна отговорност, а административните наказания са приоритет на работодателя - общината.
"Ще сме безкомпромисни към служителите от Центъра, които са се държали по този начин. Когато разберем кои са, ще бъдат освободени", отсече Тимчев. Той очаква рапорт от директорката Тянева. Ако се окаже, че е ставало с нейно знание, също ще бъде уволнена.
"Няма как да разберем, че съществуват такива нередности, ако не бъдем информирани. Досега не сме получавали сигнали. Уверявам, че няма да преследваме авторите им", каза още зам.-кметът. Той твърди, че неговите родители също са били с такава диагноза. "Зная колко е тежък проблемът. Но синините по ръцете при такива болни се получават от лекарствата за разреждане на кръвта", уточни Тимчев. Според него в заведението имало настанени, чиито деца са в чужбина и от години не са интересували от тях.
В Пловдив има само два центъра за хора с деменция, чийто общ капацитет е 30 души. По тази причина за тях се чака с години. За скандалния дом имало опашка от 60 кандидати. Той е открит преди 3 години и за него се твърди, че условията са добри.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитникът на "Славия" Христо Попадийн спретна страхотна изненада на гаддебто си Евелин Бошнакова. Поводът бе нейният рожден ден. Днес моделката навършва 25 години, а любимият й се постара да й осатви незабравим спомен. Тя бе посрещната в дневната от куп розови и бели, на сърца и т.н. балони. Имаше надпис и специална торта с нейния лик

Най-добрият белгийски тенисист Давид Гофен ще влезе в клуба на женените. Той ще вдигне сватба с любимата си Стефани Тучито през септември месец. Те щесе врекат един на друг в граждански брак и ще заживеят като семейство. "Карантината беше последното изпитание за нашата връзка и за обща радост мина добре - сподели Гофен

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо намира начин да разнообразява ежедневието си, докато се готви за подновяването на Серия "А". Преди няколко дни той поигра със семейството в басейна. Сега измисли ново забавление - каране на колела извън Торино. Той, половинката му Джорджина и големият му син Кристиано-джуниър яхнаха маркови велосипеди