Изграждат 1,5 км водопровод до с. Пъдарско, две години пият от водоноски

https://www.24chasa.bg/region/article/8096345 www.24chasa.bg
Областната управителка Дани Каназирева отиде в Брезово, за да търси решение на проблема с безводието в с. Пъдарско.

Две години жителите на с. Пъдарско не ползват вода от чешмите си заради наличие на естествен уран. Селото се снабдява с водоноски. За целта ще бъде изграден нов водопровод с дължина 1,5 км, който ще се захранва от помпената станция на с. Борец и ще доставя питейна течност в Пъдарско.

Това стана ясно след среща на кмета на община Брезово Христо Енков с областната управителка Дани Каназирева и ВиК.
От водното дружество информирали, че е извършено хидроложко проучване за качеството и количеството на водата и резултатите са много добри. Предстои да бъде изграден нов сондажен кладенец и нова санитарно-охранителна зона на помпената станция в Борец.
Управителят на ВиК - Пловдив Спартак Николов е уверил, че всички мероприятия като проектиране, изграждане и финансиране ще бъдат от страна на държавното предприятие.
Според експертите на областта, ако всичко върви по план, до шест месеца водопроводът може да бъде изграден и въведен в експлоатация. Каназирева увери, че областна администрация ще окаже пълно съдействие при съгласуване и одобряване на документацията за изграждане на алтернативното съоръжение.
"Най-важно е когато има проблем, да се намери бързо и ефективно решение и да се определят ясни и конкретни срокове за решаването му. Празни приказки и обещания не могат да успокоят хората", подчерта Каназирева
Христо Енков съобщи, че е изготвил 4-годишен план на дейностите, включително и превантивни мерки, които трябва да бъдат извършени, за да се намали опасността от воден режим в община Брезово. Той допълни, че утре ще го представи и обсъди с ръководството на ВиК Пловдив. В плана са залегнали необходимите ремонти и дейности на водопреносната мрежа в селата Стрелци, Свежен, Златосел, Розовец и Върбен, в които има проблеми с качеството на питейната водата, а честите аварии и старата ВиК мрежа са причина за липсата й с дни.
На срещата, която се състоя в Брезово, присъстваха всички кметове и кметски наместници от общината, зам.-областният управител Ева Апостолова, експертите от областна администрация инж. Йордан Кюмюрджиев и инж. Митко Стойчев и граждани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал