Кремираха 500 пловдивчани, пак не стигат места в гробищата (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8096683 www.24chasa.bg
На централните гробища в Пловдив има стена за полагане на урни с прах, които заемат по-малко място. Снимки: Евгени Цветков

Никой няма да остане непогребан, уверява шефът на "Траурни дейности"

Кремирането набира скорост в Пловдив, въпреки съпротивата на православната църква. 500 покойници са били положени в урни след трупоизгаряне през м.г. В траурния парк на "Рогошко шосе" действа частен крематориум, който е затрупан с работа. Услугата излиза колкото едно погребение, твърдят близки на починали.
"Недостигът на гробни места е световен проблем, но на този етап в Пловдив той не е толкова остър. Никой няма да остане непогребан", уверява директорът на "Траурни дейности" Коста Попов. Дори мъртъвци без нито един близък не оставали неположени.
Попов съобщи, че е започнала процедура с общината за разширяване на Рогошките гробища, тъй като бързо се запълват. Предстои да бъдат извършени отчуждения и да се плати обезщетение на собствениците на ниви. След финализиране на поредното окрупняване в следващите 20 г. място за покойници няма да липсва, категоричен е Попов.
В централния траурен парк на бул. "Мария Луиза" местата отдавна са изчерпани. Мъртъвци се полагат там предимно в семейни парцели. В другите гробища - в "Кючук Париж", както и в кварталите "Прослав" и "Коматево" имало достатъчно места. Но и те не били безкрай.
Решение на кризата е в кремирането, където все повече близки на покойници ползват тази услуга, твърдят от траурните агенции. На Запад този начин на изпращане на мъртвите е доста предпочитан. Но православната църква у нас и най-вече митрополит Николай не приемат трупоизгарянето. Според каноните човек е създаден от пръст и на такава трябва да се превърне. В Гърция, известна със своята ортодоксална религия, няма нито един крематориум, посочва Попов. Изчисленията обаче показват, че полагането на прахта в урна спестява 5 кв. м площ, което прави 3 декара на година. Другият вариант е близките на кремирания да си занесат урната у дома, каквито случаи имало. По този начин живеели с усещането, че любимият им човек е до тях.
Има и трети вариант - поставяне на прахта в специална стена, каквато има на централните гробища, или заравянето й в земята, което заема значително по-малко място.
"Ние сме единственото общинско звено, за което няма почивен ден. На разположение сме 365 дни в годината", каза Коста Попов, който ръководи 80 служители. Той обясни, че единични били случаите, когато се прибягва към конфискуване на гробове. Крайната мярка се налагала, когато наследниците не са в състояние да плащат таксата за ползване повече от 15 г.
През зимният сезон чешмите в гробищата не работят. Водата умишлено се спирала, за да се избегне замръзване и спукване на тръбите. "Все пак на разположение на гражданите са оставени 2 "дежурни чешми", които постоянно текат. "Това е разхищение предвид тежката ситуация в Перник, но не можем да оставим опечалените без вода, които искат да прелеят близките си", обясни Попов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Остро недоволство от поведението и приказките на Бойко Борисов изрази шоуменът и политик Слави Трифонов. Във Фейсбук Дългия яростно коментира поведението на премиера от последните дни: Я не ми се карай! Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти", защото от тия брифинги имам чувството, че живеем заедно. И така, предполагам, е с всеки българин

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила