Строят луксозни социални жилища за 6,3 млн. лева в "Столипиново"

https://www.24chasa.bg/region/article/8096757 www.24chasa.bg
Зам.-кметът Пламен Райчев официално обяви строителството на социални жилища в "Столипиново". Снимка: Евгени Цетков

- Ще ги съсипят, хвърлят се пари на вятъра, коментират пловдивчани

Комфортен жилищен блок със 74 апартамента в "Столипиново" за 6,3 млн. лева планира пловдивската община, където да настани многодетни семейства. Това обяви зам.-кметът по строителството и инвестициите Пламен Райчев при представянето на бюджета на Пловдив пред граждани.
6-етажната сграда ще е в сърцето на ромския квартал на ул. "Владая" 6 и ще разполага с 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента. Отвън ще има и места за паркиране. Апартаментите са предназначени за многодетни семейства, каквито в квартала е почти всяко такова. Ако кандидатите за настаняване са безработни, едно от условията е да се запишат към програмите за заетост, а децата им задължително да посещават училище.
За социалния проект е осигурена безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж". Бъдещият жилищен блок ще е със съвременна визия, а всяко семейство ще има нормални и удобни битови условия - спални, дневни, кухни и санитарни възли. Предвижда се сградата да е монолитна и с мерки за енергийна ефективност. Смята се, че по този начин ще бъде приложена социална интеграция на бъдещите й обитатели.
"Само след няколко месеца новият блок ще бъде съсипан, а апартаментите - изтърбушени", коментираха граждани, които присъстваха на обсъждането на бюджета. Те се сетиха за мезонетите в Шекер махала, които бяха изградени преди повече от 15 г. с пари от Световната банка и обзаведени с всички удобства. Представляват двуетажни къщички. Някои от обитателите им моментално превърнаха първите етажи в обори, където отглеждат коне. Наоколо пък се въргалят сметища.
"Никакви удобства не могат да ги култивират. Ще се хвърлят поредните пари на вятъра", каза Петрана Василева.