Кметове обявиха бойкот на областния управител в Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/8100246 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторът

Кметовете на 7-те общини в област Кърджали обявиха бойкот на областния управител Никола Чанев и поискаха лична среща с премиера Бойко Борисов. Повод за напрежението в региона станаха обжалването на местните данъци и такси за 2020 година.

"Само и единствено в област Кърджали областният управител спира решения на общински съвети, свързани с местните налози", заяви кметът на Кърджали Хасан Азис. Той попита чия политика провежда Никола Чанев.

"Очевидно не тази на правителството. Ще попитаме лично министър-председателя съгласувани ли са с него действията на областния управител. Ние трябва да знаем дали това е политика, която се провежда от държавата и правителството, насочена единствено и само към област Кърджали", каза още Хасан Азис. Той и колегите му обявиха, че няма да участват в заседания, срещи и каквито и да било инициативи, организирани от областния управител.

Кметове обявиха бойкот на областния управител в Кърджали

"7-те кметове негодуват срещу изпълнението на правомощията ми, дадени от законодателя да обжалвам наредбите за повишаване на местните данъци и такси", отговори Никола Чанев. Той определи действията срещу него като грубо вмешателство в работата на регионалната власт.

"Ако очакват областният управител да бъде мокър печат на решенията, които се вземат в ущърб на кърджалийци, това просто няма да се случи", беше категоричен Никола Чанев. Според него при вземането на решенията за повишаването на местните налози са допуснати процесуални нарушения.

Никола Чанев твърди, че повишаването на местните налози в общините е немотивирано. Областният управител показа в кабинета си 3 кошници с храни на стойност 150 лева, за да демонстрира колко коства на всяко семейство повишаването на налозите в община Кърджали.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал