Прокуратурата взе на специален надзор италианския боклук, засечен във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/8100261 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

25-те контейнера с италиански боклук, стояли 90 дни непотърсени 90 дни от фирмата получател на пристанище Варна Запад минават на специален надзор от Апелативната прокуратура в морската столица.

"Това се случи в изпълнение на разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев. Досъдебните производства са за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната, съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите. Апелативният прокурор на Варна определи надзорен прокурор, който ще оказва методическа помощ и ще следи за срочното и качественото изпълнение", съобщиха от държавното обвинение.

Изпращач на контейнерите, чието съдържание е декларирано като пластмасови отпадъци и каучук, е италианката фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салермо. Това е същата фирма, внесла боклук, който бе открит в Плевен и в Бургас. Получател на стоката е българската фирма „Блацион“ ООД от София. Тя има в предмета на дейността си съхранение и преработка на отпадъци. Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за тази дейност.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна Запад. Те са с режим на временно съхранение до 90 дни. След изтичането на срока за временното съхранение контейнерите са били отворени в присъствието на представители на РИОСВ, наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, митница и МВР. Оказва се, че съдържат разнородни отпадъци и че не са транспортирани както се изисква по закон – във вакуумирани бали.