Великотърновският университет ще реализира амбициозен медиен проект

https://www.24chasa.bg/region/article/8100266 www.24chasa.bg
Великотърновският университет ще реализира амбициозен медиен проект

„Медийната система и журналистическата култура в България (Изследване в светлината на трите модела за отношенията медии – политика на Халин и Манчини)“ е проект, който ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще реализира на два етапа от януари. Той беше оценен високо в конкурса за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2019 г. на фонд „Научни изследвания“, предадоха от ректората.

По проекта ще работи интердисциплинарен екип. Ръководител е доц. д-р Иво Инджов от катедра „Журналистика и връзки с обществеността“, Филологически факултет. В екипа влизат проф. д-р Илиана Павлова, ръководител на същата катедра, д-р Бисера Занкова – международно признат учен в сферата на медийното право и новите медии, младият учен Ивайло Саправлийски, както и студентите по журналистика от ВТУ Диляна Тончева, Мила Караиванова и Виктория Памукова.

Основната цел е българският медиен модел и журналистическата култура като негов фундамент да бъдат поставени на географската карта на сравнителните изследвания на световните медийни системи.
Проектът ще търси и отговори на въпроса за сегашното състояние на българските медии (111 място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“). Какви са корените и проявленията на медийните зависимости? Какви трябва да бъдат медиите? Каква журналистика искат българите? Екипът си поставя за задача да формулира препоръки за конкретни медийни политики, журналистическо обучение и медийна грамотност.
Предвидено е сътрудничество с утвърдени чуждестранни учени, вкл. от Полша. От февруари към катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ във Филологически факултет на ВТУ ще започне да функционира кръжок „Българският медиен модел“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца