Църквата се обяви срещу паметник на Николай Чудотворец в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/8100928 www.24chasa.bg
Йоаникий СНИМКА: Архив

Православната църква не разрешава да бъде издигнат паметник на светеца Николай Чудотворец в Бургас, който го почита като свой закрилник. Той бе замислен като внушителен монумент на емблематично място, за да се превърне в символ на града по подобие на Иисус Христос в Рио де Жанейро и Айфеловата кула в Париж.

За изграждането му бе внесена докладна записка в общинския съвет на Бургас от съветниците Бенчо Бечнев и Стоян Колев от "Ние, гражданите", но при обсъждане на предложението им в ресорните комисии били порязани от представител на православната църква. Според отец Севастиян Сливенският митрополит Йоаникий не бил съгласен да се вдига статуя на Николай Чудотворец, тъй като това противоречало на каноните на БПЦ. От комисията по култура и вероизповедания гласували "въздържал се", а от ТСУ поискали писмено становище от общината.

"24 часа" обаче се свърза с дядо Йоаникий, който в прав текст заяви, че няма нищо против да се вдигне паметник на Николай Чудотворец в Бургас.

"Щом в Созопол има, защо да няма и в Бургас. Това е един вид икона, която се почита, а празникът на града е Никулден", заяви владиката.

Отец Севастиян не бе открит за коментар по повод разминаването в становищата на дядо Йоаникий. Според запознати то най-вероятно идва от факта, че БПЦ не допуска светците да се изобразяват в триизмерни пластики, а само на икона.

В Бургас вече има арка на Николай чудотворец в центъра на града, паметник на светец е вдигнат и в Созопол, а Поморие увековечи своя патрон Георги Победоносец на кон с ефектна скулптурна композиция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца