Близо 100 милиона бюджет и инвестиционна програма за 36.6 млн.лв. предвижда Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/8102757 www.24chasa.bg
Зам.-кметът Снежана Данева - Иванова представя основните параметри на Бюджет 2020
Зам.-кметът Снежана Данева - Иванова представя основните параметри на Бюджет 2020 СНИМКА: Община Велико Търново

96,6 милиона лева е проектната рамка на Бюджет 2020 на Община Велико Търново. Финансовият план бе представен пред обществеността от заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев. Инвестиционната програма е за 36,6 милиона лева.

Основните приоритети за настоящата година са развитие и обновяване на публичната инфраструктура и възможностите за свързаност на хората, включително чрез повече инвестиции в кварталите, нова организация на движението и др. Прогнозната стойност на инвестициите за всички инфраструктурни обекти е 23 млн. лева.

Атрактивна образователна среда и осигуряване на все по-добри условия за децата и младите хора е друг от акцентите за настоящата година . Планираните капиталови инвестиции по това перо са за над 3 милиона лева. В тази връзка - напредва изграждането на новата детска градина в кв. „Зона Б“, предстои довършването на корпуса на Детска градина „Здравец“, ремонти на детските градини в населените места, продължава обновяването на СУ „Емилиян Станев“ и др.
Увеличени са средствата за всички функции, като най-сериозен е ръстът за образование – с 4,5 милиона лева повече от миналата година. Расте издръжката и за здравеопазване, социални дейности, култура – за читалища, библиотеки, музеи и др. С близо 3, 8 милиона лева общината ще дофинансира редица дейности - издръжка на училища и детски градини, детски ясли, пенсионерски клубове, спорт и др.

Сред най-големите европейски проекти за 2020 г. са тези за интегриран градски транспорт, обновяване на близо 13 км улици и пътна мрежа,  изграждане на нов комплекс за социални услуги за хора с увреждания. Предстои оценка на проектите за основен ремонт на бившия пионерски дом и превръщането му в съвременен Младежки център, за реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, за разширяването на Мултимедийния посетителски център със силиконовите фигури на Асеневци..