Направили магистрален водопровод на Свищов с тръби за поливане, искат 3 милиона лв. за нов

https://www.24chasa.bg/region/article/8103665 www.24chasa.bg
Генчо Генчев
Генчо Генчев СНИМКА: Дима Максимова

Около 3 милиона лв. чака от държавата община Свищов за ремонт на ремонта на калпав магистрален водопровод, които обрича на безводие около 30 000 души в града и още две села. Това съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев, след като миналата седмица тежка авария остави за пореден път свищовлии на сухо. "Проведени са множество срещи с експерти на регионалното министрество, направени са проучвания, количествено стойностни сметки и тази година очакваме целеви средства за подмяна на цялото трасе", каза кметът.
Сагата с новите полиетиленови тръби, които трябва да довеждат водата от кладенците до чешмите, продължава вече 10 г. През 2010 г. при предишното ръководство на общината с 4 милиона лв. са изградени нови 8 километра водопровод, който да замени 60-годишните железни тръби. Той обаче и до днес не е въведен в евксплоатация. Оказва се, че заради некачествени тръби аварира при всеки опит да се ползва.
"Авариите са над 70, а е работил около 6 месеца за целия период. Извикахме най-добрите хидроспециалисти от София, да направят анализ защо водопроводът гърми. Оказа се, че е изпълнен с партида турски тръби, предназначени за поливане. Те по никакъв начин не отговарят за такова съоръжение. Гърмят при 4 атмосфери налягане, а трябва да издържат до 8-10 атмосфери", обясни Генчев. Нещо повече - по-малко от 20 дни след изпълнението на проекта, гаранцията е освободена и фирмата изпълнител нехае.
След трудни преговори са подменени няколко участъка, но това не решава проблема.В началото на тази година изтича 8-годишния гаранционен срок на новото трасе, а изпълнителите категорично отказват да подпишат за удължаването му, оплака се кметът. Градът продължава да пие вода от амортизирания метален водопровод, който гръмна преди броени дни. "По него има още 30-40 малки аварийки, които си текат перманентно в полето и никой не ги търси", допълни кметът.
За калпавия магистрален водопровод общината е сезирала Районната и Окръжната прокуратура във Велико Търново. В началото на 2018 г. преписките за безстопанственост са обединени и предадени в Специализираната прокуратура. "Две години не се случи нищо, но преди ден научих, че е образувано досъдебно производство за безстопанственост. Срокът за приключване на проверката е до края на февруари. Събрани са допълнителни доказателства", обнадежден е Генчев, който смята, че трябва да има възмездие за "изключителния провал" в предишното управление на града. "Как да обвинявам държавата или правителството, когато проблемът е установен още тогава, но е направен компромис, с мисълта, че това няма да ни се случи", гневи се кметът.
Междувременно Свищов подготвя проект за обезманганителна станция, защото освен, че често остават на сухо, свищовлии пият вода с манган. По предварителни оценки ще са нужни 7-8 милиона лв.за мобилна пречиствателна станция. Тази година ще бъдат направени предпроектни проучвания и ще се търсят средства от ЕС или чрез новия "ВиК холдинг", обясни Генчо Генчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари