Несебър реставрира старини с 19 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/8105221 www.24chasa.bg
Несебърлии слушат параметрите на бюджета по време на обществените обсъждания.

19 млн. ще инвестира Община Несебър за реставрация и консервация на 12 паметника на културата от национално и световно значение. Парите са осигурени по линия на ОП "Региони в растеж", стана ясно от приключилото обществено обсъждане на бюджета за тази година. Той е най-големият в областта след Бургас като финансовата му рамка е 65,2 млн. лв. и в него са разчетени собствени и европейски средства за обезпечаване на всички сфери и дейности в града под закрила на ЮНЕСКО и съставните селища.

Сред обектите, които ще бъдат реставрирани с европески срества, са църквите "Христос Пантократор", "Св. Св. Архангели Михаил и Гавраил" и знаковите две мелници на провлака и в североизточната част на полуострова. Пари били предвидени и за Общински център за изследване на черноморската флора и фауна, за продължаване строежа на спортната зала на градския стадион и за оборудване на зрителната в Център "Артиум". В бюджета на Несебър бил заложен и ремонт на улиците "Тервел", "Ахелой", "Мена" и "Рибарска" в Стария Несебър с пари от еврофондовете, с 3,9 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство ще бъдат реализирани и други проекти в полза на местните.
С европейски средства в размер на близо 9 млн. лв. общината работела и по мащабния проект за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище Северна буна. Обсъждала и вариант за финансиране на планирания ремонт на корпуса на СУ "Любен Каравелов" в Стария град.
Наред с цялостното облагородяване на Несебър и селата плановете на кметството тази година са да закрие две депа за битови отпадъци и да продължи работата по изграждане на анаеробна станция съвместно с общините Бургас и Поморие както и да покрие Слънчев бряг - Запад с подземни контейнери. В Равда пък ще започне изграждането на соларно осветление като проектът ще обхване територията на цялото населено място.
Тази година ще започне и проектирането на улици и осветление в местността Инцараки, за която има изготвен ПУП. Срокът за подаване на жалби вече изтекъл и след тяхното отразяване преработеният план ще бъде внесен за гласуване в Общинския съвет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората