Над 1000 бебета се родиха в болницата във Велико Търново за 4-а поредна година

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8105749 www.24chasa.bg
ДОЦ. СВЕТЛОЗАР СТОЙКОВ

Недоносеност по-често се среща при жените, които не посещават редовно женска консултация, казва доц. Светлозар Стойков, шеф на отделението по акушерство и гинекология в “Д-р Стефан Черкезов”

В отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново са проплакали 1019 бебета през 2019 г. От тях 531 са момчета, 488 - момичета, 17 са двойките близнаци.

В последните няколко години, откакто екипа ръководи доц. д-р Светлозар Стойков, резултатът от 1000 живородени и здрави бебета се надгражда с всяка следваща. Все повече жени от съседни градове и области се доверяват на професионализма на екипа на отделението и избират да родят във великотърновската болница.

“Това коства денонощни усилия на целия екип. Най-важното е да бъдеш ентусиазиран, вдъхновен и да се отнасяш човешки към пациента. Жените сами идват да родят тук, защото знаят, че в лицето на лекаря и акушерките намират човек, който е емпатичен спрямо тяхната болка, страдания, винаги им съчувства, освен това важен е и професионализмът”, казва доц. д-р Стойков.

Лекарят трябва да умее да се справя в критични ситуации, за да може да се роди живо и здраво дете, и майката също да бъде здрава, да ражда без болка, допълва той.

Както в световен мащаб, така и в отделението по акушерство и гинекология на великотърновската болница между 8 и 10% е делът на преждевременно родените деца.

“Въпреки всички усилия този относителен дял стана константен. Ние полагаме грижи за тези, които са с много ниско тегло. Всъщност те оживяват, а в миналото са били в групата на абортните плодове”, обяснява специалистът.

Сред причините за преждевременните раждания той посочва прекалено високата или твърде ниската възраст на майката.

“При 40-годишна възраст са по-чести преждевременните раждания, както и под 16 г. Важни са инфекциозните патологии, хронични или остри инфекциозни заболявания. Някои положения на плацентата също могат да доведат до преждевременно раждане - ниско прикрепена плацента например. От значение са вродени аномалии на матката, недостатъчност на маточната шийка. Доц. Стойков казва, че тази недоносеност по-често се среща при хората от ниските социални слоеве, които имат двойствено отношение към бременността и не посещават редовно женска консултация.

“По-често е преждевременното раждане при близначната бременност, която се увеличи с въвеждане на съвременните техники за инвитро оплождане. Ако една жена се наблюдава, ако регулярно посещава женската консултация, се вземат необходимите мерки и тя е в рисковите групи, но този процент може да бъде снижен”, пояснява доцентът.

48% са жените, които раждат с цезарово сечение в отделението по акушерство и гинекология в болница “Д-р Стефан Черкезов”.  

“Преди години въведохме раждането със съвременни вакуумекстрактори, които улесняват процеса и всъщност спасяват много плодове благодарение на това. В гинекологията иновативното за Велико Търново бяха ендоскопските техники, хистероскопия, лапароскопия, както и уро-гинекологичните операции, които не се практикуваха допреди нашето идване”, разказва още началникът на отделението.

7 от току-що завършилите акушерки от първия випуск на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново вече работят в отделенията по акушерство и гинекология и неонатологията.

“Тук голям принос има и община Велико Търново, която създаде база да започне да функционира този медицински филиал. Това е голям принос за местното здравеопазване. В национален мащаб специалистите по здравни грижи са в недостиг. Благодарение на това, че от първия випуск излязоха 18 акушерки, 7 момичета работят при нас. По този начин решихме кадровия проблем”, допълва доц. д-р Стойков.

По традиция на Бабинден в отделението зам.- кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и дамите от “Зонта клуб” орисаха първото бебе на старата столица за 2020 г. Това е Васил, който проплака в 15 ч на 1 януари под грижите на д-р Ерол Максудов и акушерките Веселинова и Попова. Спазен беше и обичаят “измиване на ръце”. Най-младата акушерка Криста Диманова изми ръцете на доц. Стойков, както повелява традицията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца