Караниколов: Проведени са срещи с много учени и експерти за водната криза

https://www.24chasa.bg/region/article/8108148 www.24chasa.bg
Емил Караниколов Снимка: Архив

"Аз ви уверявам, че държавата и кметът на Перник проведохме среща с много представители на науката. За съжаление - вие го направихте преди няколко дни, ние го направихме преди това".

Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в отговор на упреците на левицата, че мерките, които се предлагат за решаване на водната криза, не са консултирани с експерти и учени, предаде БТА.

Преди дни от левицата проведоха среща с представители на академичната общност и хидроинженери. Министър Кариниколов припомни действията от страна на държавата по отношение на стопанисването на язовирите в годините назад, като изтъкна, че държавата има ангажимент към онези от тях, за които общините нямат финансови средства да ги поддържат.

По отношение на информацията за ремонтите на язовирите, той апелира опозицията да отвори интернет страницата на Министерство на икономиката, където са обявени всички строително-ремонтни дейности, извършвани на язовирите.

По отношение на компанията "Монтажи" министър Караниколов припомни, че това е една от фирмите, която е строила българските язовири на времето.

По думите му язовир "Студена" никога не е бил ангажимент на Министерство на икономиката или на предприятието, което стопанисва язовирите. Той припомни, че от "Монтажи" ЕАД са влезли в най-тежкия момент за Перник, когато всичко е аварирало. "Ние помагахме с техника и с хора. Оказахме помощ и тя беше безценна.

Тези хора от 21 декември са в планината, да направят така, че водата, която е някъде там, да дойде в язовира", отбеляза Караниколов.

По отношение на критиките, свързани с ремонтите на "Бели Искър" и рискът да се постави на изпитание енергийната система на България с взимането на вода от Белмекен, Караниколов посочи, че вариантът, който са предложили, е решение, което е прието и от Перник, и от Кризисния щаб. Той обясни, че довеждането на водите, които по принцип трябва да влязат в "Белмекен" през "Бели Искър", е нещо, което е правено всяка година. По думите му през последните 15 години по този начин е отвеждана вода към "Бели Искър", като отклоняваните количества са 450 млн. кубика.

"Тоест ние не правим нещо, което не е правено", увери Караниколов и констатира, че март месец, когато започне снеготопенето, водата към "Бели Искър" ще тръгне и тогава тази вода няма да е повече необходима и отново ще си влиза в "Белмекен". "Това се прави всяка година. Сега ще го направим целево", посочи министърът.

По отношение на ремонта на "Бели Искър", той увери, че нормите, които се подават като количества, позволяват той да издържи. Караниколов каза още, че в момента има два проекта за ремонт на стената на язовира, но проблем и на двата проекта е, че не са обследвани определени дейности. "Поради тази причина на държавното предприятие "Монтажи" е възложено да се изготви проект за ремонт на "Бели Искър".

Парите ги има, проект ни трябва", уточни министърът.

Относно подмяната на ВиК мрежата в Перник, министърът каза, че единият вариант е със средства от европроект, по който се работи. "Надявам се от лятото на тази година той да бъде възложен", констатира той.

По отношение на 30 млн. лв., отпуснати от правителството, министърът уточни, че това са пари за елементи, които не са били включени във водния цикъл на Перник. По думите му парите се преведени по сметка на общината, извършени са процедурите по Закона за обществените поръчки и всеки един момент в Перник ще влязат фирмите, които ще извършват ремонт на ВиК мрежата.