Лошото състояние на жп-мрежата е причинило инцидента в Хитрино, твърдят от БУЛМАРКЕТ

https://www.24chasa.bg/region/article/8109005 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Разследването на този инцидент още от самото начало се водеше едностранчиво и тенденциозно, посочи зам.-управителят Светослав Първанов

Истината е, че не високата скорост е основна причина за инцидента в село Хитрино, а лошото състояние на железопътната мрежа, неподготвеният маршрут за движение на влака и незаключеното състояние на стрелка №5, заедно с двукратното подаване на напрежение в електрическата мрежа, както и цистерната, която би трябвало да бъде бракувана, а не пусната в движение.

Това заяви пред журналисти в Русе зам.управителят на фирма БУЛМАРКЕТ ДМ Светослав Първанов. Той се аргументира, че това твърдение се позовава на изводите от последните експертизи, приети по делото от Шуменския окръжен съд. Апелираме, че ако не се вземат спешни мерки за подобряване състоянието на железопътната инфраструктура, инцидентът Хитрино ще се повтори и въпросът не е дали и къде, а кога, посочи Първанов.

Според него, от направените съдебни експертизи се вижда, че независимо с каква скорост се движи влаковата композиция, е могъл да случи този инцидент. Тези заключения са направени от български експерти – вещи лица и се доближават в максимална степен до заключенията на международните експерти, наети от БУЛМАРКЕТ ДМ. Но в случая са избрани от съдията от Шуменския окръжен съд и компанията не би може да бъде упреквана в непрозрачност.

Делото относно инцидента в село Хитрино на 10 декември 2016 г. приключи на първа инстанция в Окръжния съд в Шумен на 22 януари. Съдия Румяна Райкова присъди на машинистите на „Булмаркет Рейл Карго“ Димитър Михнев и Радослав Петков общо 25 години лишаване от свобода. Мотивите за това свое решение се очаква да бъдат изготвени в установения от закона двумесечен срок. Какви ще бъдат действията на машинистите и техните защитници от тук нататък е тяхно решение, което ние ще подкрепим, заявиха от БУЛМАРКЕТ. От фирмата припомниха, че през тези три години, докато траеше разследването и съдебния процес, са били умерени в публичността си. „През това време активно търсихме причините за инцидента, търсихме истината.

Съпричастни сме с мъката на пострадалите и техните семейства. Тук е мястото да припомним, че още на третия ден от инцидента фирма БУЛМАРКЕТ ДМ преведе 100 000 лева за посрещане неотложните нужди на пострадалите. Служители на фирмата на доброволни начала участваха в разчистването на терена, въпреки пряката опасност за живота им. Затова и бяха наградени от тогавашния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Затова ние сме повече от наясно с трагедията и нейните житейски последици във всеки един дом в Хитрино“, посочиха представителите на фирмата. Според Светослав Първанов обаче, разследването на този инцидент още от самото начало се е водило едностранчиво и тенденциозно. „Търсеха се, изземаха се и се подлагаха на експертизи само и единствено предмети, данни и факти, които са в подкрепа на обвинителната теза. Нито едно от исканията на защитата за изземане на части от стрелката, траверсите и релсите не бе удовлетворено. Нито едно искане за преустановяване на действията на НКЖИ по разчистване на терена, преди да бъдат извършени огледи на местопроизшествието от разследващите. По този начин завинаги бе отнета възможността да се направят нови огледи, да се измерят, фотографират или изземат важни за разследването доказателства. Дали причина за тенденциозното разследване е оказания върху разследващия екип от НСлС натиск от зам.-главния прокурор или причината е някъде другаде , е въпрос, който също търси своя отговор“, допълни Първанов.

Затова сме убедени, че машинистите нямат решаваща вина в този случай.

Според нас основната причина е състоянието на железопътната инфраструктура и спешно трябва да се вземат мерки, за да се предотвратят бъдещи инциденти.

Ние сме загрижени за живота на хората, сигурността на товарите и недопускането на друг подобен инцидент.

За повишаване на безопасностността на превозите инвестирахме в системи за сигурност на подвижния състав. Оборудвахме шест от своите електровози със системи за видеонаблюдение в реално време, видеорегистрация и контрол на скоростта, включително контрол на поведението на машиниста. Отчитаме в реално време скоростта, локацията и извършваме онлайн наблюдение от диспечерски пункт. Планирали сме още инвестиции в системи за сигурност за 2020 година, като част от нашите приоритети в инвестиционния план на компанията за следващите пет години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Манчестър Сити" Габриел Жезус отново е свободен мъж. Той се раздели с гаджето си Фернанда Куироз след едва няколкомесечна връзка. Красивата моделка и нападателят заживяха заедно в именито му в Чешир през октомври. Те започнаха да се срещат през лятото. След това тя се премести в Англия от Бразилия, за да бъде с 22-годишния играч

350 бона приблизително ще влязат в касата на "Левски" от дербито с ЦСКА-София. Парите са от продадените билети и карти за мача. Двубоят е днес от 14,45 ч. на Националния стадион. Феновете на "сините" изкупиха предвидените за тях пропуски в секторите "А" и "Б". Тези за централната трибуна свършиха първи. Тяхната цена бе между 15 и 30 лв

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба Иво АНГЕЛОВ Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе. Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й