Слагат видеокамери в злополучния център за хора с деменции в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/8109870 www.24chasa.bg
Така изглежда стая в центъра за хора с деменции в Пловдив.

В общите помещения на центъра за хора с деменции в Пловдив ще има видеокамери. Това каза на 25 роднини зам.-кметът Анести Тимчев. Той ги събра след разразилия си скандал, че болни хора са били малтретирани. Срещата остана закрита за медии.

Според съобщение на общината Тимчев се извинил на роднините и ги уверил, че проверките продължават. Но не казал кои виновни ще бъдат уволнени.
Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика, се твърди в съобщението след срещата. Медицинският университет и БЧК били готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори също щели да се включват в разяснителна кампания сред роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК пък щели да посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи, което означава, че ще има уволнения.
Роднините приветствали намерението за поставяне на видеокамери. Според специалисти обаче те могат да бъдат монтирани в стаите с болните, където се твърди, че там стават извращенията.
„Ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, уверил заместник-кметът.
Повечето от присъствалите роднини нямали оплаквания от грижите и били особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините казали, че не искали „покрай мокрото да изгори и сухото“. И настояли да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с близките им. Поискали обучение и повишаване заплащането на персонала.
Роднините дали много добра оценка на дневния център, но сигнализирали за конфликт между отделни служители, което водело до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.
Станало ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствие на общопрактукуващ лекар, който да се грижи допълнително за болните. Присъстващите споделили, че срещата била много ползотворна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца