Слагат видеокамери в злополучния център за хора с деменции в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/8109870 www.24chasa.bg
Така изглежда стая в центъра за хора с деменции в Пловдив.

В общите помещения на центъра за хора с деменции в Пловдив ще има видеокамери. Това каза на 25 роднини зам.-кметът Анести Тимчев. Той ги събра след разразилия си скандал, че болни хора са били малтретирани. Срещата остана закрита за медии.

Според съобщение на общината Тимчев се извинил на роднините и ги уверил, че проверките продължават. Но не казал кои виновни ще бъдат уволнени.
Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика, се твърди в съобщението след срещата. Медицинският университет и БЧК били готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори също щели да се включват в разяснителна кампания сред роднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК пък щели да посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи, което означава, че ще има уволнения.
Роднините приветствали намерението за поставяне на видеокамери. Според специалисти обаче те могат да бъдат монтирани в стаите с болните, където се твърди, че там стават извращенията.
„Ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, уверил заместник-кметът.
Повечето от присъствалите роднини нямали оплаквания от грижите и били особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините казали, че не искали „покрай мокрото да изгори и сухото“. И настояли да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с близките им. Поискали обучение и повишаване заплащането на персонала.
Роднините дали много добра оценка на дневния център, но сигнализирали за конфликт между отделни служители, което водело до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.
Станало ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствие на общопрактукуващ лекар, който да се грижи допълнително за болните. Присъстващите споделили, че срещата била много ползотворна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г