Миома колкото новородено извадиха от жена в МБАЛ-Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/8111803 www.24chasa.bg

Миома, с размер на новородено бебе, отстраниха лекари от акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик от 41-годишна жена, съобщи говорителят на болницата Мариана Димитрова. Сложната операция за отстраняване на матката и тумора е извършена от началника на отделението д-р Илиян Траянов и екипа му.

Преди интервенцията се налага на пациентката два пъти спешно да бъде прелята кръв ,поради нисък хемоглобин. Самата операция продължава повече от час и завършва успешно. Отстраненият тумор е с тегло три килограма. Пациентката Иванка И. от пазарджишкото село Црънча е в стабилно състояние и днес за първи път, след операцията, е раздвижена.

Биологичен материал от отстраненият тумор е изпратен за хистологично изследване. Оперираната жена признава пред лекарите, че дълго време се е страхувала да потърси лекарска помощ. Преди два месеца отива в хирургично отделение на областната болница Пазарджик , където началникът д-р Георги Стоилов я оперира от апандецит. Той открива миомата и я съветва да потърси д-р Траянов и да не отлага нова операция . Така се стига до отстраняването на 3-килограмовата миома.

Пациентката ще остане в болницата още 5 дни.