Над 428 млн. лв. са инвестирали в машини фирмите във Великотърновско за 1 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/8113512 www.24chasa.bg
Над 428 млн. лв. са инвестирали в машини фирмите във Великотърновско за 1 г.

428,1 млн. лв. са извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи във всички сектори на икономиката във Великотърновска област за 2018 г. Това отчитат от Териториалното статистическо бюро. В сравнение с предходната година ръстът е с над 12 %.

Най-голям обем инвестиции в дълготрайни материални активи са вложени в промишления сектор – 133,2 млн. лв., и в сектор “Селско, горско и рибно стопанство” – 104,5 млн. лв. През 2018 г. двата сектора формират 56 % от общия обем разходи за ДМА в областта, сочат цифрите на статистиката.

 Най-голям относителен дял от общия обем инвестиции са направени за машини, производствено оборудване и апаратура - над 35 % и за сгради, строителни съоръжения и конструкции - 30 на сто. В сравнение с предходната година делът на вложените средства за машини и оборудване бележи ръст с 4,1 процентни пункта, а за сгради, строителни съоръжения и конструкции - с 2,7 пункта.

Същевременно направените инвестиции за земя намаляват с близо 4 процентни пункта, тези за други разходи - с 2 пункта и за транспортни средства – с 1 процентен пункт.

Най-значителни разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са извършени в община Велико Търново – 204.9 млн. лв. или 48 % от общите разходи за областта. Следват общините Свищов и Горна Оряховица, съответно с над 14 и 13 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко