Тест показва, че ВиК мрежата на София може да пусне вода на Перник

https://www.24chasa.bg/region/article/8117122 www.24chasa.bg
Васил Тренев

Тест на “Софийска вода” е показал, че ВиК мрежата на София може да поеме още до 300 литра, които да стигнат до Перник. Техническият тест е направен в четвъртък и той е бил успешен. Това съобщи изпълнителният директор на “Софийска вода” Васил Тренев.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова провери работата на контролния център на концесионера във връзка с предстоящото решение на СОС София да помогне на Перник. То ще бъде обсъдено утре на извънредна сесия на СОС, а сега три комисии предстои да го разгледат.

Направихме симулация какво би станало, ако подаваме още 300 литра в секунда на резервоар “Мало Бучино”. Обикновено количеството, което подаваме до него е около 100 литра в секунда. Постепенно увеличавахме количеството и в рамките на 3 часа достигнахме до 420 литра в секунда. Тествахме системата 3 часа и всички съоръжения работиха нормално. Затова сме напълно спокойни, че когато се изгради връзката с Перник, може да осигурим допълнително количество вода, обясниха зам.-изпълнителният директор на “Софийска вода” Станислав Станев.

От дружество увериха, че всеки ден от 72 точки в града се взимат проби за качеството на водата. За 2019 г. са взети над 8500 проби.

“Важно е софиянци да знаят, че във всеки един момент се следи водоподаването и всички данни са в реално време. Ако някой в СОС желае да си трупа дивиденти от тази ситуация, това си е негова работа. За мен е важно от една страна да помогнем на хората в Перник в тази ситуация и да успокоим софиянци, че за водоподаването на столицата няма риск”, заяви Фандъкова.

Тя не скри, че очаква политически атаки и спекулации при първата авария, ако утре СОС одобри решението за Перник. Но уточни, че и без да се подават допълнителни количества, аварии се случват.

Ако СОС одобри решението утре “Софийска вода” ще бъде задължена ежеседмично да подава информация за количеството вода в язовирите “Искър” и “Бели Искър”, които захранват столицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал