Повдигнато е обвинение на управителя на фирма "Екоинвест" за замърсяването на река Марица

https://www.24chasa.bg/region/article/8117944 www.24chasa.bg

Прокуратурата е повдигнала обвинение на управителя на фирма "Екоинвест" Орлин Тасев по чл. 352 от НК за замърсяването на река Марица. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на съвместна пресконференция с директорите на областната полицейска дирекция старши комисар Ивайло Тишев и РИОСВ Костадин Гешев. На управителя Тасев е определена мярка за неотконение " парична гаранция" в размер на 20 хиляди лева.

Според събраните до момента доказателства "Екоинвест" е замърсителя на Марица, като в петък вечерта в река Пишманка, малко преди вливането и в р.Марица" край Пазарджик,, са пуснати залпово пластмасови власинки, много над пределно допустимите норми, което е довело до измирането на големи количества риба. "Екоинвест" е пловдивска фирма за преработка на отпадъци, но в промишлената зона на Пазарджик се намира нейната производствена база. Миналата година фирмата е глобявана 2 пъти по Закона за водите, съобщи директорът на РИОСВ в Пазарджик Костадин Гешев.

Сега на компанията ще бъдат наложени две глоби от по 50 хиляди лв. за замърсяването на двете реки и за незаконно третиране на опасни отпадъци. "Екоинвест" има старо съоръжение за пречистване на промишлени води и изградена изцяло нова пречиствателна станция на базата си в Пазарджик, която обаче още не е пусната в експлоатация, допълни Костадин Гешев.

До момента в рамките на образуваното досъдебно производство са взети проби от водата на двете реки и от умрялата риба. Те са изпратени за изследване в НИКК на МВР, като реузултатите от пробите се очакват до 10 дни, обяви прокурор Малинов.

Едва след това предстой детайлно да се установят причините за замърсяването на реките и измирането на рибата. Отделно от това са проверени и всички други фирми в промишлената зона на Пазарджик, като е установено че те не са работили, когато е започнало замърсяването на реките. Разпитани са и над 25 свидетели и са извършени 11 огледа на терена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г