Повдигнато е обвинение на управителя на фирма "Екоинвест" за замърсяването на река Марица

https://www.24chasa.bg/region/article/8117944 www.24chasa.bg

Прокуратурата е повдигнала обвинение на управителя на фирма "Екоинвест" Орлин Тасев по чл. 352 от НК за замърсяването на река Марица. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на съвместна пресконференция с директорите на областната полицейска дирекция старши комисар Ивайло Тишев и РИОСВ Костадин Гешев. На управителя Тасев е определена мярка за неотконение " парична гаранция" в размер на 20 хиляди лева.

Според събраните до момента доказателства "Екоинвест" е замърсителя на Марица, като в петък вечерта в река Пишманка, малко преди вливането и в р.Марица" край Пазарджик,, са пуснати залпово пластмасови власинки, много над пределно допустимите норми, което е довело до измирането на големи количества риба. "Екоинвест" е пловдивска фирма за преработка на отпадъци, но в промишлената зона на Пазарджик се намира нейната производствена база. Миналата година фирмата е глобявана 2 пъти по Закона за водите, съобщи директорът на РИОСВ в Пазарджик Костадин Гешев.

Сега на компанията ще бъдат наложени две глоби от по 50 хиляди лв. за замърсяването на двете реки и за незаконно третиране на опасни отпадъци. "Екоинвест" има старо съоръжение за пречистване на промишлени води и изградена изцяло нова пречиствателна станция на базата си в Пазарджик, която обаче още не е пусната в експлоатация, допълни Костадин Гешев.

До момента в рамките на образуваното досъдебно производство са взети проби от водата на двете реки и от умрялата риба. Те са изпратени за изследване в НИКК на МВР, като реузултатите от пробите се очакват до 10 дни, обяви прокурор Малинов.

Едва след това предстой детайлно да се установят причините за замърсяването на реките и измирането на рибата. Отделно от това са проверени и всички други фирми в промишлената зона на Пазарджик, като е установено че те не са работили, когато е започнало замърсяването на реките. Разпитани са и над 25 свидетели и са извършени 11 огледа на терена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца