Община Монтана подпомага с по 2000 лева млади семейства да си закупят жилище

https://www.24chasa.bg/region/article/8118042 www.24chasa.bg

Oбщина Монтана дава по 2000 лева на млади семейства до 35 години да си закупят жилище. За целта в новия бюджет от 51,3 милиона лева са заделени 20 000 лева. Това съобщи кметът Златко Живков по време на обсъждане с общинските съветници. За новородени местната власт поощрява с 300 до 500 лева родителите им с ресурс от 35 000 лева. 10000 лева са предвидени като помощ за млади предприемачи , а 20 000 лева за двойки с репродукционни проблеми по порграмата „Ин Витро“. 10 000 лева общината ще раздаде като стипендии на студенти по педагогика и медицина, като условието е да се върнат тук да работят, увери кметът. До 65 000 лева се предоставят на МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев“ - Монтана за закупуване на апаратура за хирургията и акушеро- гинекологичното отделение.

Като цяло бюджетът на Община Монтана е с 6,5 млн лева по- висок от миналата година. 29 милиона лева са приходите , 21 млн лева са с местен характер приходите в бюджета. 5 милиона и 700 хиляди лева е капиталовата рамка.

Заплатата на кмета е 3000 лева, кмет на кметство в община Монтана ще получава 935 лева, кметските наместници по 750 лева. 80 процента от заплатата на кмета ще получава председателят на Общинския съвет, а местните парламентаристи по 70 процента от средната брутна заплата в общината или около 400 лева.

Община Монтана подпомага с по 2000 лева млади семейства да си закупят жилище

Кметът Златко Живков определи бюджет 2020 като бюджет на предизвикателството. Вече е изградена и разплатена една нова улица в село Габровница. Специалистите са използвали по- топлия януари за строителни дейности.

Няма промяна в таксите на детските градини.

Отделените средства за капиталови разходи в общинския бюджет също са увеличени с 4 025 000 лева. С тях ще бъдат довършени основните ремонти на 7 улици и преасфалтирани още 4 – „Неофит Бозвели”, „Диана”, “ Генерал .Арнолди” и „Никола Вапцаров”. За изографисването на храм „Свети Дух” са отделени 280 хиляди лева. Планирано е изграждане на 5 нови детски площадки, довършването на три черкви и обновяването на две читалища в селата. На две улици ще бъде изградена канализация. Предвидени са средства за ремонт на улично осветление, наказателен паркинг, синя зона, придобиване на земя за строеж на многофункционална зала, закупуване на техника и програмни продукти.

Средствата, които по индикативен списък са предвидени за усвояване по различни европейски програми са 11 340 000 лева. Най-голяма част от тях - 6,1 милиона лева, са за екология. По програма „Лайф” са планирани 408 хиляди лева за пилотната фаза на подмяна на отоплителните уреди на домакинствата. По „Околна среда” ще бъдат изпълнявани мерки за още 1,6 милиона лева за подобряване качеството на атмосферния въздух. 4,1 милиона лева са планирани за изграждане на компостираща инсталация. По програма „Развитие на човешките ресурси” община Монтана изпълнява 4 проекта. Те са на обща стойност 1,8 милиона лева. Два са проектите по оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж”.

Топъл обяд получават 450 души. Два проекта са планирани по програма „Региони в растеж”. Те са свързани с изграждане на социална инфраструктура и основните ремонти на Младежкия дом и читалище „Разум” в Монтана. Още три проекта се изпълняват по трансграничните програми България- Румъния и България- Сърбия. Стойността им е близо 650 хиляди лева. Общината ще кандидатства пред Норвежкия финансов механизъм

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца