Много опасни пестициди изтровили рибата в Марица, чакат още поражения

https://www.24chasa.bg/region/article/8120136 www.24chasa.bg
Марин Маринов /вляво/ и Дани Каназирева /вдясно/ изнесоха подробности от залповото отравяне на Марица. Снимки: Авторът

Изключително опасните пестициди  хлорперифос, пандеметалин и аметрин са причина за голямото отравяне на рибата в Марица. Те са тръгнали от предприятието за обработка на пластмаса "Екоинвест" и чрез река Пишманка са се влели в Марица.

Това обяви Марин Маринов от "Басейнова дирекция" в Пловдив. "Все още не е ясен размерът на щетите, които ще засегнат и други животински видове по поречието. Но тяхното установяване ще стане на по-късен етап", заяви Маринов.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева свика всички държавни институции, ангажирани с проблема и изнесоха потресаващи данни за екологичната катастрофа.

"Отравянето е било залпово. Остава ограничението за улов на риба и водопой на животни, продължават проверките", увери Каназирева.

Според Маринов от 19 пункта в реката са взети проби по 86 показателя, сред тях са за цианиди, арсен, разтворен кислород. "Открито е двойно превишение на нормите от пестициди в река Пишманка, която се влива в Марица", каза Маринов. По думите му опасните селскостопански препарати са изпуснати от "Екоинвест". "Тези препарати са с висока токсичност, в резултат на която е измряла тонове риба. Но има и други животински видове, които ще бъдат засегнати и това ще се установи през летните месеци", каза шефът на "Мониторинг" в "Басейнова дирекция". Той каза, че има превишение на нормите от алуминий и манган. Поразеният участък бил от Пазарджик до брода на сметището край Цалапица.

"Това е тежко екологично бедствие, каквото досега не е имало", допълни Маринов. По думите му опасните препарати са се съдържали в опаковките, които са предадени за преработка в "Екоинвест". Нека прикючи следствието и ще преценим какви санкции да наложим. Те са в размер на десетки хиляди лева, а може да се търси отговорност и по Закона за екологичните щети", допълни Маринов.

Шефът на РИОСВ в Пловдив доц. Стефан Шилев обясни, че на територията на областта има над 816 тона пестициди, които трябва да се унищожат във Франция. Останали са 6 склада във Войсил, Войнягово, Старосел, Хисаря, Старо Железаре, Иван Вазово и Трилистник.

Каназирева е пуснала заповед в тях да се извърши проверка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал