30 години затвор за зверското убийство на военния пенсионер от Белослав

https://www.24chasa.bg/region/article/8120777 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Състав на Варненския окръжен съд даде общо 30 години на двама обвиняеми за зверското убийство на 80-годишен военен пенсионер от Белослав. Двамата трябва да излежат по 15 години при първоначален строг режим и да заплатят общо 50 000 лв. кръвнина на роднините на жертвата си.

Убийството на Георги Добрев потресе родния му град. Старецът живеел сам и като бивш военен имал голяма пенсия. На 21-и януари миналата година 20-годишният Диян Валентинов успял да се промъкне в дома на стареца в Белослав заедно с друг свой познат - Георги Георгиев. Двамата намерили 900 лв. и спестовна книжка с голяма сума и ги откраднали. Тъй като не успели да изтеглят парите от книжката, Диян въвлякъл в престъплението още един свой приятел - 23-годишният Митко Иванов. На 24-и януари, късно вечерта, двамата нахлули в дома на военния пенсионер, защото били сигурни, че ще намерят още пари. Въпреки годините си обаче Георги Добрев оказал сериозна съпротива на апашите, които го нападнали и последвала жестока саморазправа. Възрастният мъж бил зверски пребит, ръган с нож и довършен с ножица. Освен ударите по главата и по тялото, съдебномедицинската експертиза установила счупени ребра от 6-о до 10-о, а смъртоносните 4 рани в шията били нанесени с ножица. "Мъжът буквално е починал в ръцете им от остра кръвозагуба, докато го бият", обясни прокурорът по делото Милен Ставрев. След като старецът издъхнал, двамата задигнали 8000 лв., които успели да профукат още същата нощ на комар.

На трупа на възрастния мъж се натъкнал брат му, който живее в съседна къща. Той веднага се обадил на 112. Пристигналият на място лекарски екип само констатирал смъртта на Георги, а двамата извършители са задържани няколко часа по-късно. 

В съдебната зала и двамата се отказаха от разпити на свидетели и вещи лица и приеха всички факти и данни, изнесени в обвинителния акт. Тъй като намалянето на присъдата при тежки престъпления отпадна, те не можаха да се възползват от така нареченото съкратено съдебни следствие. 

Заради чистото съдебно минало и на двамата и младостта им, държавното обвинение поиска за тях присъда към минимума. Частният обвинител обаче изтъкна пред съда, че двамата младежи не работят и нямат законен доход. Въпреки това редовно играели комар, пиели по заведения и имали пари за наркотици. Във фаталната вечер и двамата били под въздействието на марихуана, амфетамини и алкохол.

В последната си дума пред съда и двамата обясниха как съжаляват много за стореното от тях, как се разкайват и поднесоха съболезнованията си на роднините на убития от тях мъж. Митко дори заяви: "Съжалявам, че не мога да върна времето назад".

Близките на убития Георги заявиха още на излизане от съдебната зала, че ще обжалват решението на съда и ще искат по-тежки наказания за убийците.