Грипна ваканция обявиха и във Враца, обстановката е предепидемична

https://www.24chasa.bg/region/article/8120992 www.24chasa.bg
Снимка: Архив на автора.
Снимка: Архив на автора.

От утре до 5 февруари включително във Врачанска област се обявява грипна ваканция в учебните заведения. Прекъсването на учебните занятия е част от мерките, които бяха гласувани днес на заседанието на областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

По данни на РЗИ във Враца, ситуацията е предепидемична. През последната седмица, на територията на областта, заболеваемостта с грип и остри респираторни заболявания е 242.26, като общата за същата седмица в страната е 227.21. При сравнение със заболеваемостта в областта за предходната седмица, се забелязва повишаване на регистрираните заболели. Повишаването на броя на заболелите е във възрастовите групи от 5 до 14-год. възраст и от 30 до 64-год. възраст.

Въпреки големият брой отсъстващи деца в детските градини, не се допуска сливането на групи, поради усложнената епидемична обстановка. За детските заведения се прилагат мерките за обща хигиена, филтър, определяне на помещение – изолатор, от което родителите на изолираните болни деца ги връщат в домовете и връщане на заболели от грип и на работното място служители на детските градини.

Като втора мярка областният оперативен щаб взе решение кметовете на общини да въведат ограничителни мерки за организиране и провеждане на масови събития и обществени мероприятия.