Израелци докарват на Пловдив вода от язовир "Въча" по 18 км трасе

https://www.24chasa.bg/region/article/8121520 www.24chasa.bg
Здравко Димитров и Дани Каназирева се срущнаха с израелската компания, която прави предпроектно проучване за вода от "Въча".

Вторият град ще пие чиста планинска вода 100 години напред, каза Здравко Димитров

Няма да допуснем в Перник 2 в Пловдив, отсече кметът Здравко Димитров. Той и областната управителка Дани Каназирева се срещнаха с израелска компания, която прави предпроектно проучване как да бъде доставена на втория град и още 6 общини чиста планинска вода от язовир "Въча". Проектът е стратегически, каза Каназирева.

"Целта бе да получим информация за поетапното изпълнение на договора, защото Пловдив и областта не трябва да изпускат този път изключителен шанс", допълни тя. По думите й работата е на етап предпроектни проучвания, които ще продължат до октомври.
От фирмата изпълнител поеха ангажимент до две седмици да предоставят линеен график, както и пълна информация какво е направено до момента и какви са сроковете на изпълнение
Сформирана е работна група, в която влизат представители от израелска и българска страна. Тя ще се ръководи от проф. д-р инж. Борислав Цанков. Нейната задача е да осъществява комуникацията между страните по договор.
Рестартът на проектът "Въча" започна по времето на Здравко Димитров като областен управител. "Радвам, че има пълна приемственост между мен и Каназирева. Обединява ни неговата важност за града и региона. Това е проект, който ще осигури чиста планинска вода за 100 години напред и ще ни предпази от подобна ситуация като тази в Перник",  каза Димитров.
Пробите показали, че водата от "Въча" е с много добри качества, защото е чиста. Изпълнителите са категорични, че ще завършат проекта в срок и без компромис в качеството.
Стойността на поръчката съгласно договора е 418,8 хил. лв. . След приемането на прединвестиционното проучване следва да се възложи изработване на идеен и технически проект, както и план за регулация и застрояване. Самата инвестиция се изчислява на десетки милиони левове, а трасето, по което ще слезе водата е 18 км.

В момента Пловдив се снабдява от сондажи и помпи. "Но всички помни 2005 г., когато се наводниха", върна лентата Здравко Димитров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дисководещият Мартен Роберто се разхожда с опасни татуси. Целите му ръце и вратът му са нашарени с цветни изображения, които той и да иска не може да скрие. За цветните рисунки по тялото има основателни съмнения, че пигментите в определени бои са канцерогенни. Именно заради това Европейският съюз обмисля да ги забрани

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"