В област Сливен е обявена грипна епидемия от 29 януари

https://www.24chasa.bg/region/article/8121584 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В област Сливен е обявена грипна епидемия от 29 януари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Сливен, след заседание на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ днес.

Заповедта е издадена във връзка с повишаване на броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Разпоредени са мерки спрямо лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, както и до ръководителите на социалните заведения в областта. Прекратяват се плановите операция, свижданията в болниците, плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и профилактичните прегледи и имунизации.

Училищата в областта излизат в грипна ваканция, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието в Сливен Милена Чолакова. Учебните занятия във всички училища на територията на област Сливен се преустановяват за периода 28 януари - 7 февруари включително. Учебният процес се подновява на 10 февруари /понеделник/.

От РЗИ припомнят, че рискът от усложнения при грипна инфекция е най-висок при децата, бременните жени и хората с хронични заболявания и препоръчват да не се провежда самолечение при висока температура, кашлица и други признаци на грип, а да се потърси медицинска помощ.