Димитър Николов: Гражданите написаха бюджета на Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/8121975 www.24chasa.bg
Димитър Николов СНИМКА: Архив

Всички без БСП го подкрепиха

"Финансовата рамка на бюджета е създадена от самите граждани". Това заяви бургаският кмет Димитър Николов при представянето на бюджета за 2020 г., който бе гласуван с внушително мнозинство в общинския съвет.

Мотото на тазгодишния бюджет е "Сигурност и перспектива за Бургас", а рамката му е в размер на 305 942 777 лева като най-голямо увеличение е заложено в образованието и здравеопазването..

"Имам по-големи амбиции от мащабите на бюджет 2020. Убеден съм, че след приемането му той ще даде много възможности. Бюджетът е балансиран, защото сме се опитали да помогнем и финансираме много дейности, които по закон не са ни вменени. Но ние счели, че щом те се извършат на територията на нашия град, трябва да подкрепим културни, спортни и социални проекти, за да може качеството на тези дейности да бъде много по-добро", заяви Николов.

Кметът обясни, че при написването на бюджета били заложени и добрите предложения на общинските съветници от предизборните им програми.

Всички партии с изключение на БСП подкрепиха бюджета. Кметът заяви, че очаквал от съветниците на соцпартията поне да предложат повече средства за Равнец, където спечели техен кмет, но не го направили. Въпреки това общинската администрация направила така, че "да компенсира апатията им".

Бюджетът бе подкрепен и от Движение "България на гражданите".

"Голяма част от нашите мерки са в проектобюджета. Имаме ясна визия как да се развива Бургас и се радвам, че тя се покрива с тази на Димитър Николов. Редно е дадем шанс на случващото се в града, на този първи бюджет от новия мандат като с времето ще посочваме и повече недостатъци. Важно е обаче да търсим не само тях, но и да прекарваме добрите за бургазлии политики", заяви Живко Табаков.

Въпреки упреците си, че съветниците са имали само три дни на разположение да ес запознаят с бюджета, Иво Баев от "Демократична България" го подкерпи.

"Сроковете по комисиите и днешното заседание считам за незаконосъобразни. Сроковете са спазени само формално", каза адвокатът, но се надявал през следващите години местната администрация да вложи повече прозрачност при изготвянето на бюджета.

"Бюджетът е балансиран и няма скрит дефицит", заяви Станимир Апостолов от СДС.

"Бюджетът е справедлив. Бургас започва годината с финансова стабилност и от 12 години нямаме никакви отклонения. Предприет е консервативен подход и няма да се увеличават местните данъци и такси. Сред общините сме с най-добри параметри за финансова устойчивост", каза Красимира Маркович от ГЕРБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал