Грандиозен храм на върха на кулата в Маноле - нови разкрития

https://www.24chasa.bg/region/article/8126801 www.24chasa.bg
На върха на кулата е имало величествен храм, чийто останки археолозите ще събират, за да го възстановят. Снимки: 24 часа

С величествен храм и колонада на върха е завършвала кулата на Малтепе в Маноле.

"Открихме два капитела в дорийски стил, които са част от сградата. Тя е стъпвала на самата кула, която се извисява 22 метра", разкри пред "24 часа" археологът доц. Костадин Кисьов.

В четвъртия сезон от разкопките, които ще стартират през април, той ще се насочи към търсене на още архитектурни елементи от въпросния храм. И възнамерява да ги дири в западната периферия на могилата.

250 000 лева е предвидила пловдивската община за археологически проучвания т.г. В сумата влизат както Малтепе, така и разкопки, реставрации и консервации в самия Пловдив. Отделно кметът на община "Марица" Димитър Иванов е обещал да помогне с финанси за разкопките в Маноле, където е разкрита една от най-добре запазените антични структури в Европа.

На терен кулата се извисява на колосалните 22 метра, но според археолози в древността тя е била около 26 метра. Именно на върха е завършвала с храм, колони и статуарна група. "Очаквам да открием още архитектурни елементи. Интересното е, че двата намерени капитела в дорийски стил са от І век. Възможно е да са били преизползвани, но може в основата на могилата да има още по-ранно съоръжение", обнадежден е доц. Кисьов.

След като приключи изследванията в западната периферия, той ще се насочи към северната страна на могилата, която е гледала към античния път Филипопол-Верея.

"В тази зона проучванията с георадар показаха наличие на аномалии. Надявам се евентуално там да има гробно съоръжение", каза Кисьов.
Археологът смята, че в този сезон ще приключи с проучванията, които стартиха през 2016 г. Досега са открити множество артефакти - култови ями, монети предимно от ІІІ век и голям брой предмети.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов  два пъти досега са посетили обекта, тъй като очакванията са, че ще бъде перспективен за туризма.
"В зоната около него не може да се строи нищо, ако не е свързано с артефактите от могилата", поясни Кисьов. Големите му очаквания са да попадне на  гробница, свързана с владетеля, в чест на когото е построена и самата кула.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца