Социалното министерство разработва Национална карта за социалните услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/8130795 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Архив

Социалното министерство разработва Национална карта за социалните услуги. Това обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Документът ще представи анализ на потребностите от тях, както и ще обобщи необходимото финансиране. В момента държавата финансира социалните услуги на база юридическо лице или капацитет, а с новия Закон за социални услуги средствата ще бъдат насочени към самите дейности, където са необходими, обясни министър Сачева. По думите й Националната карта ще бъде гаранция, че няма да се създаде безконтролен пазар на социалните услуги, предава БТА.

Сега държавата осигурява годишно близо 294 милиона лева за предлаганите 1356 социални дейности в подкрепа на гражданите.

Според социалният министър сериозен обаче остава проблемът с кадрите. "Трябва да имаме стратегия за привличане на повече хора, които да учат и после да практикуват тези професии. Колкото повече показваме негативните примери, толкова повече ще отблъскваме младите хора да ги избират", посочи министър Сачева.

В Стара Загора министърът на труда и социалната политика посети Дневен център за 72 деца и младежи с увреждания, за които се грижат 27 специалисти и помощен персонал. Услугите за децата до 18-годишна възраст са напълно безплатни.

Нови шест услуги ще се разкрият през тази година в областния град, броят на предлаганите сега е 38.

От 14 часа министър Деница Сачева участва в публична дискусия за Закона за социалните услуги, която се провежда в зала "П.Р. Славейков" в Община Стара Загора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България

Със съмнителни белези, като от побой, се показа Андреа ! Чалга дивата изглежда е отнесла няколко тежки удара в лицето. От юмруците, устната на блондинката е подута и посинена. Не е ясно кой е извършителят на побоя над чалга фурията.  "Извинявай, че изкарах истината", пише Андреа под снимката, от която ясно си личи посинената й устна