11 души арестувани при спецакция във Варненско (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/8140350 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Италианският боклук доведе във Варна главния прокурор

11 души с висящи дела и криминални регистрации са арестувани в Белослав и Синдел. Това обяви във Варна главният прокурор Иван Гешев и допълни, че държавата е обявила война на битовата престъпност.

Гешев допълни, че има драстичен спад на ало измамите и заяви, че до края на годината българските граждани ще живеят много по-спокойно. 

Главният прокурор пристигна във Варна заедно с екоминистърът Емил Димитров във връзка с общо 127 непотърсени от 3 месеца контейнера с боклук, пристигнали по море на пристанище Варна Запад. Гешев бе категоричен, че тази практика ще бъде пресечена.

"Или ще спрат да тровят гражданите, или ще се срещнат със съда", заяви главният прокурор.

"Ще бъдат затворени вносители на отпадъци, каза министърът на околната среда и водите. Всички отпадъци да се върнат в Италия за сметка на вносителите", допълни министър Емил Димитров. По думите му трябва да има квота от 50% горене на български отпадъци и после да се приемат чужди.

На 30 януари 2020 г., Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна Запад. Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари по повод разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. г.

Изпращачът и в двата случая е един и същ - фирма "Дентиче пантелоне“ от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма "Блацион“ ООД, която е регистрирана в София. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25.

Срокът на временното съхранение обаче е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач "Maersk“ за 28 от тях. При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митница и МВР се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови.

Екоминистърът допълни, че първите 28 контейнера вече са готови за реекспорт. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико