Чували с испански боклуци откриха на брега на река Чая в Катуница

https://www.24chasa.bg/region/article/8145383 www.24chasa.bg
Кметът на Садово Димитър Здравков

20 чувала с пластмасови изрезки, на които стои надпис "Made in Spain", са открили днес екоинспектори на брега на река Чая в Катуница. Те са получили сигнал за тонове смет на дигата. Въпросните чували са били измежду боклуците. На Община Садово е съставено предписание да ги изхвърлят.

"Вместо да открият виновниците, ни карат да разчистваме отпадъците. За това няма да стигне и целият бюджет на общината", ядосва се кметът на Садово Димитър Здравков. Той добави, че досега администрацията му е подавала десетки сигнали до компетентните институции, че на брега на Чая се стоварват боклуци.

Съмненията им падат върху бизнесмен, който се извършва добив на инертни материали, но досега не му е направена проверка. 

50 тона пластмасови боклуци завариха инспекторите
50 тона пластмасови боклуци завариха инспекторите

От областната управа на Пловдив съобщиха, че са извършили проверка на място. Установено било депониране на голямо количество строителни, производствени и битови отпадъци, попадащи в коритото на река Чая, защитната дига и съседния на реката имот.

Отпадъците периодично са били засипвани с пръст.
Отпадъците периодично са били засипвани с пръст.

Отпадъците били периодично засипвани с пръст, като по този начин върху дигата на реката е образуван насип с височина от 5 до 7 метра, който е навлязъл в река Чая. Според експертите съществува риск при високи води тези отпадъци да бъдат отнесени в реката.

Бреговете на Чая са превърнати в незаконно сметище.
Бреговете на Чая са превърнати в незаконно сметище.

Върху последния пласт на насипа са установени около 50 тона отпадъци в чували, всеки по 1325 кг. с надписи „Мade in Spain“ и прикрепена към тях документация за съдържанието на чувалите. Проверяващите са установили, че в чувалите има различен вид пластмасови парчета, ленти и ситни пластмасови стърготини.

Взети са проби, отпадъците ще се изследват и ще се направят предписания. В района на сметището са взети проби и от реката за изследване на водата.

В проверката на незаконното сметище участваха инж. Йордан Кюмюрджиев, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация и експертът Митко Стойчев, представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, Напоителни системи, Икономическа полиция, ДАНС и община Садово.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване