Разорават изсъхнала пшеница в Пловдивско, топлото време подлъга и овошките

https://www.24chasa.bg/region/article/8148198 www.24chasa.bg
Пролетните температури през януари и февруари подлъгаха и овошките. Снимка: 24 часа

Дано не останем гладни, надеждата е в очакваните валежи, каза проф. Тоня Георгиева от Аграрния университет

Тежки поражения върху житните растения и овошките нанесе незапомнената суша, съчетана с зимна жега, показа проверка в Пловдивско.

Пшеницата съхне, а стопани се принудиха да я разорават, защото е неспасяема, съобщиха пред "24 часа" производители от района на Белозем. Те възнамеряват на по-късен етап да засеят площите със слънчоглед.
По думите им влажната и топла есен подлъгала житните, които започнали бурен растеж, но сушата през декември и януари буквално ги съсипала. "Плитката им коренова система няма откъде да набави влага и те загиват", каза голям пловдивски земеделец.
Проф. Тоня Георгиева от Аграрния университет потвърди думите на производителите.
"На много места се наблюдава фатално засушаване. Надявам се да не останем гладни, но при житните култури има вече зажълтяване поради липса на влага", каза тя. По думите й би било непрофесионално да препоръча поливане. "В практиката това е нереално. Дано прогнозираните валежи в близките дни спасят положението", допълни проф. Георгиева.
Собственици на овощни градини също бият тревога. "Пролетните температури са на път да подлъжат и дръвчетата. Някои вече напъпиха. А предстоят студове, което ще ги унищожи", казват стопани. Проф. Валентин Личев, шеф на катедра "Овощарство" в АУ твърди, че опасността за плодни дръвчета с по-ранно развитие като кайсии, бадеми и други, е реална. "Температури от 22 градуса са крайно необичайни за началото на февруари", допълни ученият.
"Влагата в почвата е критично ниска", предупреди доц. Калинка Кузмова от катедрата по агрометеорология на АУ. Количеството валежи през декември м.г. в региона е било едва 25 л/кв. м, а нормата е два пъти повече.
"Овошките могат да се развият по-рано. А през април в Тракийската равнина са характерни повратни студове, които могат да унищожат цветовете и реколтата", посочи доц. Кузмова. Според нея, ако градусите паднат ниско, стопаните трябва да покрият насажденията с найлони, за да ги предпазят. Паленето на огньове за вдигане на температурата не се препоръчва, тъй като се замърсява околната среда. Според синоптиците още тази седмица ще настъпят мразове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане